В обласній раді відбувся «круглий стіл» «AUTUMN IN LVIV - WOMEN PEACE SECURITY 2023»

В обласній раді відбувся «круглий стіл» «AUTUMN IN LVIV - WOMEN PEACE SECURITY 2023»

29.11.2023

У Львівській обласній раді сьогодні, 29 листопада, відбувся «круглий стіл» «AUTUMN IN LVIV - WOMEN PEACE SECURITY 2023» («Осінь у Львові – жінки, мир, безпека»). Це традиційний інформаційний захід громадської організації «Спілка жінок Львівщини», який провели в межах Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» до міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

Участь у засіданні взяли депутати Львівської обласної ради Ірина Гримак, Тарас Подвірний, Соломія Риботицька, представники Львівської ОВА, громадських організацій соціального спрямування, Національної поліції, галузі охорони здоров’я.

Присутні подискутували на тему дискримінації та насилля в родині і чи потрібно про це говорити під час війни. Обговорили реальні виклики та окреслили інструменти взаємодії між державними та громадськими інституціями задля подолання усіх форм дискримінації та насилля.

«Виклики, які перед нами сьогодні стоять щодо насильства над жінками, обумовлені дикою агресією російської федерації. Адже ми знаємо, що саме жінки найбільше потерпають від фізичного і морального насильства, яке чинять загарбники на тимчасово окупованих територіях. Однак ми не повинні замовчувати і теми неналежного поводження з жінками в сім’ях чи колективах у різних життєвих обставинах.

Я би хотіла, щоб ми розширили географію нашої дискусії на терени Львівщини. Тому пропоную у кожному районному центрі області провести подібні «круглі столи»», - сказала Ірина Гримак.

Тарас Подвірний розповів про свою діяльність як представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Львівській області.

«Анонсую, що ми створюватимемо Центр захисту прав людини. На базі цього Центру облаштуємо сучасну так звану «зелену кімнату», кімнату-прихисток для жертв сексуального насильства і депортованих дітей з території інших країн. Також працюватимемо в напрямку запобігання та протидії домашньому насильству», - поінформував Тарас Подвірний.

На переконання голови міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» Соломії Риботицької, навіть під час війни необхідно говорити про домашнє насильство.

«Від домашнього насильства потерпають не тільки жінки, а й діти та старші люди. На жаль, ми маємо дуже багато викликів у цьому питанні.

Наша депутатська група «Рівні можливості» співпрацює з усіма інституціями, які дотичні до галузі соціального захисту, зокрема до напрямку допомоги жінкам. Адже комунікація – це дуже важлива річ, бо вона спонукає робити реальні речі», - сказала Соломія Риботицька.

За інформацією начальника сектору протидії домашньому насильству Львівського районного управління поліції № 1 ГУНП у Львівській області Марти Василькевич, у 2023 році до підрозділів поліції звернулося майже 12 тисяч осіб, в яких випадки домашнього насильства підтвердилися.

«За звітній період поліцейськими складено 8200 адміністративних протоколів і кривдників притягнуто до адміністративної відповідальності, винесено понад 4500 термінових заборон стосовно кривдника, відкрито 230 кримінальних проваджень за вчинення систематичного домашнього насильства.

У 85% випадків щодо домашнього насильства до поліції звертаються жінки, 7-8% - це звернення від дітей. Також за допомогою звертаються і чоловіки, переважно, похилого віку», - повідомила Марта Василькевич.

Голова правління  ГО «Спілка жінок Львівщини» Дана Мехедова підкреслила, що головна мета «круглого столу» - спільне напрацювання дієвих інструментів взаємодії між усіма бенефіціарами громадських та державних інституцій, які працюють у ланці протидії насильству.

«Усі учасники круглого столу - практики, які працюють у галузях, що націлені на протидію гендерно зумовленому насильству та усіх форм дискримінації незалежно від соціального, фізичного чи ментального статусу людини», - підсумувала Дана Мехедова.

«Круглий стіл» «AUTUMN IN LVIV - WOMEN PEACE SECURITY 2023» відбувся за підтримки: Львівської обласної ради, Львівської ОВА та в рамках діяльності Коаліції «1325 – Львівщина».