Юрій Холод взяв участь в засіданні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування випадків та причин порушень прав дитини

Юрій Холод взяв участь в засіданні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування  випадків та причин порушень прав дитини

18.03.2021

У процесі здійснення реформи деінституціалізації потрібно зробити все, щоб діти виховувалися у сім’ях, а не у закладах різного типу.

На цьому наголосив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод за підсумками засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини, присвяченого стану дотримання прав дітей при здійсненні децентралізації та проведення реформи деінституціалізації.

«Реформа рухається дуже повільно. Однак Львівська область у ній займає одну з провідних позицій. Для динамічності потрібно, щоб всі галузі, причетні до інституційних закладів, були активно залучені до процесу. Тобто, щоб галузі освіти, охорони здоров’я, соціального захисту мали одну й ту ж ціль – відстоювати права дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах. Звичайно, мають бути заклади інституційного догляду з професійними напрямками, але ми повинні змінювати систему і допомагати батькам з сім’ї розвивати дитину, навчати її», - наголосив Юрій Холод.

Довідково:

У 2017 році Урядом розпочато реформу деінституціалізації.

Деінституціалізація – це повний процес планування реорганізації зі скороченням і/або закриттям закладів інтернатного типу, створення різноманітних інших послуг догляду за дитиною, які регулюються законом і стандартами, орієнтованими на результат.

Основою реформи  є такі принципи:

- Сім’я є найкращим середовищем для виховання та розвитку дитини.

- Збереження сім’ї для дитини є головною умовою забезпечення її добробуту та найкращих інтересів.

- Жодна дитина не повинна залишитись без уваги. Потреби, думка та інтереси кожної дитини мають бути враховані.

Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017–2026 роки затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2017 року № 526 р.