Передача профтехосвіти в управління області – це про стратегію розвитку, сучасні технології та підготовку затребуваних на ринку праці кваліфікованих фахівців

Передача профтехосвіти в управління області – це про стратегію розвитку, сучасні технології та підготовку затребуваних на ринку праці кваліфікованих фахівців

05.02.2024

Завтра, 6 лютого, Львівська обласна рада розгляне проєкт рішення про прийняття з державної у комунальну власність 18 закладів професійно-технічної освіти.

Про важливість цього рішення та яке бачення розвитку цих навчальних закладів розповів заступник голови Львівської ОВА Олександр Кулепін.

«Правові засади передачі ПТУ на обласний рівень визначені відповідно до концепції реалізації державної політики в сфері профтехосвіти. 

У 2017 році обласна рада своїм рішенням задекларувала готовність отримати такі заклади у свою власність, відтоді  розпочався процес їх передачі. Він базується на рішеннях Кабінету Міністрів та стратегії розвитку професійно-технічної освіти в Україні.

Це не щось нове, такі процеси відбуваються по усій країні. Передача профтехосвіти в управління області – це про стратегію розвитку, сучасні технології та підготовку кадрів для майбутньої відбудови країни», - зазначив Олександр Кулепін.

Як пояснив директор департаменту освіти і науки ОВА Олег Паска, Львівщина у 2020 році розробила Стратегію розвитку освіти, яка стосується усієї системи освіти, в тому числі професійно-технічної. 

"У 2021 році майже одностайно стратегія була схвалена депутатським корпусом обласної ради. Пізніше за підтримки німецького уряду та GIZ було напрацьовано заходи з розвитку профтехосвіти, і з цього час обласна адміністрація послідовно втілює цю стратегію. На ці потреби було скеровано впродовж трьох років близько півмільярда гривень. Ці кошти було вкладено у ремонт приміщень гуртожитків, створення навчально-практичних центрів, покращення матеріально-технічної бази. Але найголовніше -  це ріст охочих навчатися у професійно-технічних закладах. Це і є результати роботи нашої команди”, - зазначив Олег Паска.

Начальник відділу інновацій, професійної, фахової передвищої та вищої освіти Іван Пикус назвав однією з найкращих реформ – це створення навчально-практичних центрів. 

«На сьогодні в області облаштовано 44 сучасних навчально-практичних центри. Це найбільша мережа по Україні. Зокрема, у 2023 році більше 40 млн грн було інвестовано у заклади профтехосвіти, з яких 5,5 млн грн на заклади, які розташовані в місті Львові.  

Ми розвиваємо напрямок STEM освіти, управління дронами, альтернативної енергетики, будівництво. 

Обладнання, яке встановлене в навчальних закладах, відповідає сучасним вимогам і високо оцінюється роботодавцями, які відвідують їх. 

Також ставимо собі за ціль, щоб у заклади профтехосвіти вступало близько 30 відсотків випускників шкіл.

Передача профтехосвіти є логічним завершенням реформи, оскільки це відповідає державній політиці, стратегії, визначенню регіонального замовлення та підготовки фахових робітничих кадрів», - наголосив Іван Пикус.