Степан Бандера – символ нескореної нації: у Дублянах відзначили 115-ту річницю Провідника ОУН

Степан Бандера – символ нескореної нації: у Дублянах відзначили 115-ту річницю Провідника ОУН

31.01.2024

Урочистий захід з нагоди 115-річниці від дня народження Провідника ОУН Степана Бандери відбувся сьогодні, 31 січня, у Львівському національному університеті природокористування в Дублянах.

Проведення заходу відтермінували на місяць у зв'язку з атакою російських безпілотників, яка відбулася вночі 1 січня.
Участь у заході взяли представники влади області, депутати Львівської обласної ради, студенти, викладачі, творчі колективи, духовенство.

Про наслідки ворожої атаки на навчальний заклад розповів в.о. ректора Львівського національного університету природокористування, професор, доктор сільськогосподарських наук Василь Лопушняк.

«Степан Бандера не тільки навчався у нашому університеті, а й великою мірою визначає поступ нашого навчального закладу. Навіть у тоталітарні часи наш університет плекав дух української нації. Все, що стосується пам'яті Бандери, буде збережено і примножено у нашому університеті.
Я сподіваюся, що незабаром ми відновимо корпус університету, зруйнований внаслідок ворожої атаки 1 січня. Це стане найкращою відповіддю на ці демонстраційні удари агресора. Вже відбулося кілька ключових нарад з обласним керівництвом і керівництвом міста, щоби провести демонтаж пошкоджених елементів і розпочати відновлення будівлі», – зазначив у виступі Василь Лопушняк.

На наступний після атаки день розпочався збір коштів на відновлення університету. На благодійному рахунку уже накопичено понад 433 тисячі гривень. Допомагають випускники університету та аграрні компанії.

З проханнями про допомогу університет звернувся до багатьох міжнародних організацій і установ. Експерти проєкту НеМо: Ukrainian Heritage Monitoring Lab відсканували та зафіксували пошкодження історичної будівлі. З матеріалами для протиаварійних робіт університету допомогла Міжнародна організація міграції. Зібрані матеріали про злочинні дії росіян будуть передані до Міжнародного кримінального суду. 

«росія століттями намагається знищити нашу культуру і національну памʼять, приватизувати і перекрутити історію. Бандеру і бандерівців ворог так боїться, що витрачає величезні кошти, аби, всупереч усім міжнародним домовленостям, руйнувати освітні заклади, культурну спадщину та цивільні обʼєкти. Все це є частина політики геноциду щодо нашого народу. Одного не розуміє ворог: можна пошкодити будинок, знищити музей, але це лише зміцнює наш дух і нашу волю до боротьби та перемоги», – зазначив у виступі заступник голови обласної ради Юрій Холод. 

«Надзвичайно важливо, що одне з національних місць пам'яті є тут, у Дублянах. Є корпус, де вчився Степан Бандера, де витає його дух. Збережено багато спогадів та архівних матеріалів про перебування Бандери. Усі ми маємо велику відповідальність перед Степаном Бандерою – будувати українське життя і український світ», – наголосив голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції  Святослав Шеремета.