Тимчасова контрольна комісія обласної ради заслухала інформацію про стан функціонування системи «Шлях» і про виявлені порушення

Тимчасова контрольна комісія обласної ради заслухала інформацію про стан функціонування системи «Шлях» і про виявлені порушення

30.01.2024

Сьогодні, 30 січня, відбулося засідання тимчасової контрольної комісії (ТКК) Львівської обласної ради з вивчення питання щодо ефективного використання коштів обласного бюджету і ситуації у сфері ввезення та надання гуманітарної допомоги, а також функціонування інформаційної системи «Шлях».

«Комісія сьогоднішнє засідання присвятила аналізу стану роботи системи «Шлях». Ми заслухали інформацію про виявленні порушення, зокрема про залишення меж України військовозобов’язаними особами, від представників Львівської ОВА, Львівської обласної прокуратури,  Головного управління Національної поліції у Львівській області,  Укртрансбезпеки, Львівського прикордонного загону.

Висновки і пропозиції по роботі системи «Шлях» наша комісія відобразить у підсумковому звіті на сесії обласної ради», -  поінформував голова ТКК Назарій Сумало.

За інформацією Львівської ОВА, станом на 30 січня 2024 року обласна військова адміністрація розглянула 23 190 листів щодо надання права виїзду за межі України в мовах правового режиму воєнного стану для здійснення перевезення медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги. Видано 49 290 дозволів водіям на право виїзду за межі України, 1793 водія порушили терміни перебування за кордоном.

Львівська обласна прокуратура упродовж 2022 -2023 років здійснювала процесуальне керівництво у 53 кримінальних провадженнях за фактами організації незаконного переправлення військовозобов’язаних осіб через державний кордон шляхом безпідставного внесення інформації про них до інформаційної системи «Шлях». До суду скеровано 14 обвинувальних актів, з них у 7 кримінальних провадженнях судами винесено обвинувальні вироки. В 10 кримінальних провадженнях судами ухвалено рішення про їх закриття,  по інших –  тривають досудові розслідування.

Головне управління Національної поліції у Львівській області у 2022 – 2023 роках здійснювало досудове розслідування по 92 кримінальних провадженнях, пов’язаних із системою «Шлях». З них 35 кримінальних проваджень скеровано до суду, 17 кримінальних проваджень закрито, 3 кримінальні провадження передано для подальшого досудового розслідування в інші області, 3 кримінальні провадження зупинено через оголошення в розшук підозрюваних осіб. Триває досудове розслідування по 34 кримінальним провадженням, з них по 9 – особам повідомлено про підозру.

Комісія продовжить свою роботу на наступному тижні.

НАГАДАЄМО, тимчасова контрольна комісія створена рішенням Львівської обласної ради 14 листопада. За результатами роботи ТКК подасть до обласної ради звіт та пропозиції щодо питань, які належать до її компетенції.