Блаженніший Епіфаній і Олександр Ганущин вшанувли пам'ять борців за волю України

Блаженніший Епіфаній і Олександр Ганущин вшанувли пам'ять борців за волю України

17.08.2019

Сьогодні, 17 серпня, перебуваючи у Львові з нагоди 30-річчя ІІІ відродження УАПЦ, Митрополит Київський і всієї України ПЦУ Блаженніший Епіфаній разом із духовенством, представниками влади, громадськістю вшанував пам'ять борців за незалежність України.

Присутні поклали квіти та запалили лампадки пам’яті біля могил борців за волю України на полі почесних поховань №№67,76 Личаківського кладовища, а також помолилися за Новітніх Героїв.

Опісля відбулася панахида біля могили Патріарха Димитрія (Яреми) біля храму св. апп. Петра і Павла. Потім у цьому храмі розпочалося Всенічне богослужіння.

Окрім того, у неділю, 18 серпня, о 9:00 год. – Божественна літургія у храмі Рівноапостольного великого князя Володимира, Храм Рівноапостольного великого князя Володимира (вул. Патріарха Димитрія, м. Винники).

Довідково:

19 серпня 1989 р. у церкві свв. апп. Петра і Павла на вул. Личаківській, 82А у м. Львові священиками Володимиром Яремою (пізніше Патріярхом Димитрієм) та Іваном Пашулею було проголошено ІІІ відродження Української Автокефальної Православної Церкви.

Саме в цей день у Львові на відправі св. Літургії вперше звучала богослужбова українська мова.

Львів став центром духовного відродження, центром формування Помісної Православної Церкви.

27 жовтня 1990 р. після 50-річної розлуки із Батьківщиною до Львова приїжджає Святійший Патріарх Київський і всієї України Української Автокефальної Православної Церкви Мстислав Скрипник. Після відвідин Петро-Павлівської церкви Патріарх очолює першу в Україні св. Літургію в Успенській церкві на вул. Руській.

Львів став центром відродження та розвитку мирянського руху УАПЦ. У грудні 1989 року з ініціативи активу парафіян та львівських священиків протоієрея Володимира Яреми та протоієрея Ігоря Бурмила відроджується історичне Успенське ставропігійське Братство під назвою Львівське ставропігійне Братство святого апостола Андрія Певозваного, яке активно працює і сьогодні.

Львів став прикладом для наслідування українського духовного пробудження для усіх місцевостей в Україні та залишається таким і сьогодні.

З нагоди цієї ювілейної дати, усі урочистості очолює Блаженніший Епіфаній, Митрополит Київський і всієї України ПЦУ.