На Львівщині напрацьовують пропозиції до адміністративно-територіального устрою області

На Львівщині напрацьовують пропозиції до адміністративно-територіального устрою області

09.08.2019

Голова Львівської ОДА Маркіян Мальський та перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус сьогодні, 9 серпня, взяли участь у засіданні Міжвідомчої обласної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Львівської області.

Андрій Білоус, коментуючи підсумки наради, наголосив, що процес децентралізації в країні поступово підходить до свого логічного завершення, тому на теперішньому етапі важливим є закінчити процес створення об’єднаних територіальних громад. «Залишилося зовсім мало часу, щоб зробити це добровільно, наступний крок – це вже об’єднання громад згори», - підкреслив він.

За словами посадовця, друге питання, що постає зараз перед нами, – це напрацювання нового адміністративно-територіального устрою.

«Йдеться про утворення нових великих районів, оскільки районний поділ, що існує зараз, фактично вичерпав доцільність свого існування. Тобто, в сучасних умовах, коли більшість повноважень переходить на рівень ОТГ, немає сенсу утримувати громіздкі апарати, які обслуговують теперішні райони. Зважаючи на це, вже розпочинається процес укрупнення районів по всій Україні», - пояснив Андрій Білоус.

Відтак своє бачення нового адміністративно-територіального устрою Львівської області запропонувало Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Також свою позицію напрацьовує Львівська ОДА.

«Бачення обласної влади по деяких адмінтеродиницях дещо відрізняється від позиції міністерства. Тому за підсумками наради – пропозиції Мінрегіонбуду та області взято за основу, і будуть винесені на обговорення громадськості. Але, наголошую, що йдеться вже не про добровільний принцип об’єднання, а про напрацювання проекту закону, який ухвалюватиме Верховна Рада України. Очевидно, до наступних місцевих виборів Львівська область підійде з новим адміністративно-територіальним устроєм», - розповів перший заступник голови облради.

Окрім того, Андрій Білоус закликав місцеву владу області взяти активну участь в обговоренні нового адміністративно-територіального устрою.

Варто зауважити, що проект адміністративно-територіального устрою області передбачає створення шести районів області: Львівського, Дрогобицького, Золочівського, Червоноградського, Стрийського та Самбірського. Нові райони будуть сформовані на основі 70 об’єднаних територіальних громад, з яких 40 міських, 17 селищних та 13 сільських.