Звання Героя України командиру добровольчого підрозділу “ОДЧ Карпатська Січ” Олегу Куцину просить надати обласна рада

Звання Героя України командиру добровольчого підрозділу “ОДЧ Карпатська Січ” Олегу Куцину просить надати обласна рада

21.09.2022

Депутати Львівської обласної ради звернулися до Президента України  з проханням надати легендарному командиру добровольчого підрозділу “ОДЧ Карпатська Січ” Олегу Куцину звання Героя України (посмертно).

Відповідне звернення було підтримано на сесії облради 20 вересня.

Також обласні обранці пропонують заснований ним 49-ий окремий стрілецький батальйон Сухопутних військ України називати в його честь – 49-ий Окремий стрілецький батальйон “Карпатська Січ” ім. Олега Куцина. Адже бійці активно продовжують його справу як добровольці у 49-ому Окремому стрілецькому батальйоні, підрозділах ССО, ДУК, НГУ та інших.

Олег Куцин почав боротьбу за Українську державу в 1989 році в одному з найскладніших регіонів нашої держави – на Закарпатті. Був активістом Руху, “Просвіти”, головою Закарпатської обласної організації Всеукраїнського об’єднання “Державна самостійність України”, створеного бандерівцями-політв’язнями, згодом і заступником голови ДСУ. Велика заслуга Олега Куцина у тому, що сепаратистські рухи на Закарпатті не перемогли.

Був учасником студентської акції “Революція на граніті”, першим повісив Державний Прапор України над м. Тячевом у кінці 80-их. Також у статусі сотника “Закарпатської сотні” під час Революції Гідності виносив поранених із вул. Інститутської. Олег Куцин – учасник вшанування героїв Холодного Яру, із січня 1997 року – член Історичного клубу “Холодний Яр”, ідейний натхненник історичного клубу “Красне поле”. 

З початку нульових до початку російсько-української війни, керівник закарпатської “Свободи”.

У 2014 – 2016 рр. - командир ОДЧ “Карпатська Січ”, учасник боїв за Донецький аеропорт, Піски, Водяне, Опитне та ін. Очолював комбатантську організацію “Легіон Свободи”. 24 лютого 2022 року Олег Куцин спільно з побратимами відновив Добровольчий батальйон “ОДЧ Карпатська Січ”, який обороняв Київщину від окупантів. 

Добровольчий рух під його керівництвом набирав обертів, сотні бійців увійшли в лави ЗСУ, створивши добровольчий 49-й окремий стрілецький батальйон “Карпатська Січ”. Після боїв на Київщині “Карпатська Січ” тепер воює на Ізюмському напрямку.