Керівникам громад розповіли про основні засади «відкриття ринку землі»

Керівникам громад розповіли про основні засади «відкриття ринку землі»

02.07.2021

Від четверга, 1 липня, набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення». Про основні засади так званого відкриття ринку землі йшлося сьогодні, 2 липня, під час зум-наради керівництва Львівської обласної ради з головами територіальних громад.

Як розповів начальник юридичного відділу обласної ради Андрій Мельник, відповідно до Закону продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності забороняється, купити можна буде тільки приватні ділянки.

«Із 1 липня 2021 року і до 1 січня 2024 року купувати землі сільгосппризначення зможуть тільки фізичні особи-громадяни України і не більше 100 га землі. Це, очевидно, дозволить самому ринку створити певні умови реалізації права на купівлю і продаж землі.

До 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку», - розповів Андрій Мельник.

Серед переваг «відкриття ринку землі» назвали: більш ефективне використання землі, можливість кредитування для купівлі землі, обмеження максимальної площі, встановлення мінімальної вартості за 1 га.

«Є велике сподівання, що саме громади візьмуть на себе відповідальність супроводжувати операції в межах «ринку землі» і допомагатимуть населенню ефективно використовувати свою землю», - підсумував Андрій Мельник.

Із текстом Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення можна ознайомитися – тут.