На Львівщині відзначили 77 річницю створення Української Головної Визвольної Ради

На Львівщині відзначили 77 річницю створення Української Головної Визвольної Ради

11.07.2021

В неділю, 11 липня у селі Сприня на Самбірщині урочисто відзначили 77-річчя створення Української Головної Визвольної Ради.

Учасники заходу – ветерани УПА, представники Братства ОУН-УПА, громади, влади, духовенства, народні депутати, депутати Львівської обласної ради святковою колоною пройшли на територію спортивно-туристичного оздоровчого комплексу «Прикарпаття» ім. Кирила Осьмака.

Вшанування пам'яті борців за українську державність розпочалося із покладання квітів до пам'ятника засновникам Української Головної Визвольної Ради. Священнослужителі відправили поминальну панахиду. Біля пам'ятника відбулося урочисте віче, яке завершилося святковим концертом. Учасники заходу пригадали, яким було історичне тло створення Українського Головної Визвольної Ради у липні 1944 році.

77 років тому в цьому місці під охороною відділів УПА відбулися установчі збори УГВР з представників різних політичних сил і поглядів. Їх об’єднала мета здобуття Незалежності України. До складу УГВР увійшли представники різних регіонів України. Її президентом став наддніпрянець Кирило Осьмак. А львів`янин Роман Шухевич - очолив Секретаріат.

За словами голови комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради Святослава Шеремети, у 1944 на цих теренах українські діячі продемонстрували прагнення до консолідації різних патріотичних сил, до реального об’єднання проти спільного ворога за основоположні національні цінності.

«Принципи Української Головної Визвольної Ради були в основі проголошення Незалежності України у 1991 році. Учасники УГВР об`єдналися, бо розуміли, що потрібен єдиний всеукраїнський національний фронт, організований на основі об'єднання всіх національних українських сил, які борються за суверенну державу та єдиний керівний центр. Принципи УГВР, як об’єднання понад партії та понад регіони, заради України та проти спільного ворога залишаються дуже актуальними для нас й сьогодні», - зазначив Святослав Шеремета.

Щороку захід у Сприні відвідує донька президента УГВР Кирила Осьмака – Наталія Осьмак. У своєму виступі під час віче вона зазначила, що створення Української Головної Визвольної Ради благословив Митрополит Андрей Шептицький. «Тут були схвалені три основоположні документи УГВР- тимчасовий устрій, платформа, універсал, була прийнята присяга вояка УПА. Ці документи досі не втратили актуальності. Адже в ті часи УГВР була суб’єктом міжнародних відносин і міжнародного права», - розповіла Наталія Осьмак.

На території табору у музеї-криївці гості свята оглянули експозицію зброї часів національно-визвольних змагань та слухали патріотичних пісень, які на суцені виконували творчі колективи з навколишніх громад. «Вшановуючи сьогодні створення УГВР відчуваю подив і захоплення цими борцями. У найважчих обставинах вони ні на мить не забували, що саме стоїть на карті, і яка відповідальність лежить на них і їхніх рішеннях. Наш обов’язок продовжувати розбудову успішної держави, про яку мріяли українці впродовж століть», - зауважив Святослав Шеремета.