Обласні депутати просять вирішити питання з бронювання військовозобов’язаних працівників агропромислового сектору

Обласні депутати просять вирішити питання з бронювання військовозобов’язаних працівників агропромислового сектору

26.07.2023

У вівторок, 25 липня, депутати Львівської обласної ради ухвалили звернення до Генерального штабу Збройних Сил України щодо бронювання військовозобов’язаних працівників агропромислового сектору.

До Львівської обласної ради звертаються виконавці мобілізаційних завдань із проблемним питанням тривалого розгляду Генеральним штабом Збройних Сил України документів щодо бронювання військовозобов’язаних працівників.

«Постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час» затверджено новий Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, відповідно до якого Генеральний штаб Збройних Сил України здійснює погодження списків військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та воєнний час.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28 квітня 2023 року № 400 внесено зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану та встановлено граничні терміни для розгляду документів і прийняття рішення органу державної влади, який встановив (довів) мобілізаційне завдання (замовлення), Генеральному штабу ЗСУ, Мінекономіки: 5; 10; 5 робочих днів відповідно. 

Однак, на більшість списків підприємств, які були подані у березні та квітні (до внесення змін у Порядок), відповідей досі немає.

Також до Львівської обласної ради звертаються сімейні фермерські господарства без статусу юридичної особи, які зареєстровані як фізичні особи-підприємці, з питанням бронювання військовозобов’язаних членів господарств.

Згідно з отриманою інформацією, Генеральним штабом Збройних Сил України не погоджується бронювання військовозобов’язаних сімейних фермерських господарств без статусу юридичної особи, посилаючись на норму статті 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року №76 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час», відповідно до яких право на бронювання мають працівники підприємств, установ, організацій, на думку Генерального штабу Збройних Сил України, виключно юридичні особи.

У Львівській області для забезпечення виконання основних показників мобілізаційного плану,  встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 05 грудня 2018 року № 1043-0039 «Про затвердження мобілізаційних завдань (замовлень) на особливий період», 65 сімейних фермерських господарств без статусу юридичної особи визначені органами державної влади та органами місцевого самоврядування виконавцями мобілізаційних завдань.

Враховуючи, що обслуговування таких господарств здійснюється тільки членами сім'ї, мінімальною кількістю працюючих, для забезпечення виконання покладених на них мобілізаційних завдань є необхідність у бронюванні членів сімейних фермерських господарств. У випадках їх мобілізації ці господарства виробничу діяльність змушені призупинити. 

Зважаючи на критичну ситуацію у галузі скотарства внаслідок скорочення поголів'я ВРХ впродовж останніх десятиліть, ще з довоєнного періоду Урядом України на державному рівні, а також обласною радою на місцевому, вживаються заходи для створення нових суб'єктів господарювання на селі, в тому числі сімейних фермерських господарств. Через складну економічну ситуацію у галузі та потребу великих капіталовкладень, процес створення нових сімейних фермерських господарств у тваринництві відбувається повільно. Мобілізація членів господарства може повністю знівелювати всі заходи підтримки їх розвитку», - йдеться у зверненні.

Депутати з метою належного функціонування аграрного сектору економіки для забезпечення продовольчої безпеки країни та виконання мобілізаційних завдань, просять пришвидшити розгляд списків військовозобов’язаних працівників, які подані на бронювання, а також переглянути позицію стосовно бронювання військовозобов’язаних працівників сімейних фермерських господарств, які зареєстровані як фізичні особи-підприємці.