Перспективи розвитку гірських регіонів обговорили під час конференції "Карпати-30"

Перспективи розвитку гірських регіонів обговорили під час конференції "Карпати-30"

09.07.2021

У селі Нижнє Солотвино Закарпатської області відбулася конференція "Карпати-30".

Захід організовано за ініціативи Асоціації органів місцевого самоврядування Єврорегіон "Карпати - Україна" та Міністерства регіональні політки України. Присутні на конференції голови обласних рад карпатського регіону, народні депутати, експерти та представники міністерств обговорили стратегію для Карпат, а також виклики й можливості для громад у контексті реформи адміністративно-територіального устрою.

Під час дискусійної панелі Голова Львівської обласної ради, голова Правління Асоціації “Єврорегіон Карпати – Україна”, Ірина Гримак розповіла про успішний досвід Львівщини. В області затверджена та діє Стратегія розвитку гірських територій, щорічно проводиться обласний конкурс за програмою підтримки проєктів місцевих ініціатив.

"Це унікальний на теренах України фінансовий інструмент підтримки місцевого розвитку територій. Програма отримала підтримку Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської й Чернівецької обласних рад. Органи місцевого самоврядування, громадські організації, благодійні фонди, комунальні заклади чотирьох карпатських областей мають можливість отримати до 250 тисяч гривень на втілення ініціатив, спрямованих на популяризацію і збереження історико-культурної та природної спадщини, розвиток туризму, підвищення якості життя в громадах", - розповіла Ірина Гримак.

Голова Львівської обласної ради також назвала основні проблеми, притаманні населеним пунктам, розташованим на гірських територіях: недостатній розвиток бізнесу і низька інвестиційна привабливість, неналежна транспортна і дорожня інфраструктура, рівень екології.

"Для реалізації великих спільних для чотирьох областей інфраструктурних проєктів нам потрібен цільовий фінансовий ресурс з державного бюджету. Спільні проблеми, зокрема доступність між областями та екологія потребують системного підходу. Обласні бюджети готові долучатися співфінансуванням, - наголосила Ірина Гримак.

"Питання розвитку Карпат, гірських громад та територій мають бути першими у порядку денному державних та місцевих органів влади. Ця конференція - можливість актуалізувати питання розвитку українських Карпат, скоординувати зусилля нашої Асоціації, громад, посадовців щодо формування перспектив і напрямків розвитку гірських територій у перспективі до 2030 року, - зазначила виконавча директорка Асоціації "Єврорегіон "Карпати-Україна" Галина Литвин.

Спікери конференції наголосили на тому, що громади потребують допомоги у підготовці якісних проєктних заявок та пошуку ресурсів для розвитку. Для кожної області участь у програмах міжнародної технічної допомоги, зокрема доступ до програм міжнародного і транскордонного співробітництва є стратегічно важливими.

"Співпраця і координація діяльності карпатських регіонів потребують дієвих майданчиків для обговорення спільних проблем і шляхів їх вирішення. Таким майданчиком є Форум місцевого розвитку, який відбувається на Львівщині щорічно. Запрошую 2-3 вересня зустрітися у Львові та продовжити обговорення перспективи Карпат", - анонсувала проведення важливого щорічного заходу на Львівщині Ірина Гримак.