У дитячій лікарні ОХМАТДИТ офтальмологи витягли з ока трирічної дівчинки десятисантиметрового паразита

У дитячій лікарні ОХМАТДИТ офтальмологи витягли з ока трирічної дівчинки десятисантиметрового паразита

18.02.2022

Офтальмологи Львівської обласної дитячої лікарні «ОХМАТДИТ» дістали з-під переднього відділу орбіти 3-річної дівчинки дирофілярію завдовжки понад 10 см.

Як розповіли лікарі, у малечі з'явилася припухлість і свербіж очка, знизився зір, але лікування не давало результатів, утворилася пухлинка.

«Те, що наші окулісти побачили в операційній, викликало шок. У гранульомі під кон’юнктивою жив гельмінт дирофілярія (Dirofilaria) більше ніж 10 см довжини.
Dirofilaria, або ж "зла нитка", найчастіше потрапляє в організм людини через комарів від собак, які є проміжною ланкою. Цікаво, що Львівщина не є ендемічною зоною для цього гельмінта, дирофілярія рідко зустрічається у дітей.
Дорослі гельмінти живуть під шкірою або слизовою оболонкою у будь-якій частині тіла, в очах це найчастіше повіки, очне яблуко, кон’юнктива. У місці, в якому оселився гельмінт, людина відчуває печію, свербіж, з’являється пухлинка завбільшки просяне зерно, яка порушує функцію ока. Паразит може мігрувати на відстань до 30 см за добу», - зазначив офтальмолог Всеволод Радомський.

В умовах операційної мікрохірургічним пінцетом гельмінта таки дістали. За словами Всеволода Радомського, коли почали надрізати пухлинку в операційній, гельмінт почав утікати, проте його впіймали.

«Якби він втік у череп, ми б його не дістали», – каже офтальмолог.

Після  цього у маленької пацієнтки повністю відновився зір і пройшло запалення в місці, де оселилася "зла нитка", дівчинка вже вдома.