У рамках XII фестивалю «Відкриваємо Падеревського» відбудеться концерт пам'яті жертв Голодомору і російської агресії в Україні

У рамках XII фестивалю «Відкриваємо Падеревського» відбудеться концерт пам'яті жертв Голодомору і російської агресії в Україні

24.11.2023

Концерт «Польща і Полонія солідарні з Україною» відбудеться завтра, 25 листопада, у Львівській національній філармонії у рамках Міжнародного музичного фестивалю «Відкриваємо Падеревського».

«Цьогорічний концерт «Польща і Полонія солідарні з Україною» є свідченням солідарності з Україною та пройде в памʼять полеглих за українську незалежність захисників, жертв російської агресії та геноциду українського народу – Голодомору», – зазначили організатори.

Традиційний фестиваль присвячений одному з ключових польських піаністів, композиторів, політичних та культурних діячів Ігнація Яна Падеревського. Сучасники називали його двічі героєм: мистецтва і Батьківщини. Ігнацій Ян Падеревський досяг світового визнання, а його концерти перетворились на великі маніфестації польськості в боротьбі за незалежність.

Відкриє концерт хорал для струнних Ганни Гаврилець, композиторки, що передчасно відійшла у вічність в перші дні повномасштабного вторгнення. Сам жанр твору – хорал – відсилає до традиції молитовного співу. Цього разу він прозвучить як молитва в памʼять про усіх жертв ворожої агресії.

Продовжать програму три твори, звʼязок між якими полягає в композиторській майстерності – лунатиме музика Юрія Ланюка та двох його учнів, також відомих сучасних композиторів: Золтана Алмаші та Любави Сидоренко. Також в програмі прозвучить музика одного з найяскравіших представників польського музичного авангарду – Вітольда Лютославського «Grave». Завершуватиме ж вечір диптих для струнних Богдани Фроляк.

Виконавці: Клаудіуш Баран, акордеон; Маріанна Гумецька, фортепіано; Золтан Алмаші, віолончель; Львівський Камерний Хор «Gloria»; Академічний Камерний Оркестр «Віртуози Львова». Диригент – Володимир Сивохіп.

Початок о 18:00 годині.