У Верхньому Синьовидному урочисто відзначили 100-річчя від дня народження Петра Яцика

У Верхньому  Синьовидному урочисто відзначили 100-річчя від дня народження Петра Яцика

07.07.2021

Сьогодні, 7 липня, виповнюється 100 років від дня народження великого українця, підприємця, філантропа, мецената Петра Яцика.

Із цієї нагоди в його рідному селищі Верхнє Синьовидне, на території місцевої школи, відбулися урочистості біля пам’ятного знаку Петру Яцику.

Присутні представники влади, громадськість, учні поклали квіти до пам’ятного знаку  Петру Яцику.

У межах урочистостей пролунали музичні та літературні виступи у виконанні солістів Сколівського народного дому, народної хорової капела «Синьогора», гурту «Файні бойки» та учнів Верхньосиньовидненської школи.

Крім того, з нагоди відзначення ювілейних уродин славного синевидчанина всечесні отці окропили святою водою настінну дошку з присвоєним Верхньосиневидненському навчальному закладу почесного імені Петра Яцика та промовили спільну молитву за Україну.

Довідково:

Петро Яцик (7 липня 1921 – 1 листопада 2001) – один з найбільших українських підприємців та меценатів.

Народився у заможній селянській родині у Верхньому Синьовидному, закінчив семилітню сільську школу, вчився на сільськогосподарських та залізничних курсах. Працював помічником машиніста.

1944 – виїхав на Захід, проживав у Німеччині у таборі для переміщених осіб. Закінчив Український технічно-господарський інститут у Регенсбурзі (1947), в якому вивчав економіку.

З 1949 року – разом з родиною літаком перебрався до Канади. Тут спочатку продавав книжки та робив меблі. А згодом заснував приватну будівельну фірму Prombank Investment Limited (P. Jacyk Group).

Засновник Міжнародного благодійного фонду «Ліга українських меценатів», був його почесним президентом.

Найголовніші проєкти, профінансовані Петром Яциком:

- Український науковий інститут Гарвардського університету;

- Енциклопедія українознавства;

- Канадський інститут українських студій;

- Міжнародний конкурс знавців української мови.

Його загальний внесок в розвиток українських інституцій оцінюють в 16 млн доларів.