Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр – учасник пілотного проєкту з трансплантації

Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр – учасник пілотного проєкту з трансплантації

12.08.2021

Комунальне некомерційне підприємство Львівської обласної ради «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр» включили у перелік учасників державного пілотного проєкту з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів. Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів України у середу, 11 серпня.

За словами директора Центру Андрія Синюти, першу трансплантацію нирки вони провели 20 квітня цього року, а другу пересадку нирки дитині від родинного донора у Центрі планують провести вже наприкінці серпня або на початку вересня цього року.

«І надалі плануємо проводити такі пересадки на постійній основі і не лише дітям з Львівщини, а й з інших областей Західної України.

До слова, у листі очікування на пересадку нирки – 22 дитини з Львівщини», - розповів Андрій Синюта.

Як відомо, у 2021 році станом на червень в Україні виконано 93 трансплантації нирки, 22 трансплантації печінки, 11 трансплантацій серця. Протягом першого півріччя 2021 року виконано 115 трансплантацій кісткового мозку, з них 10 – від неродинного донора.

У бюджеті на 2021 рік на пілотний проєкт Міністерства охорони здоров'я з розвитку трансплантації в Україні виділено 502 млн грн.