19 подій фестивалю «КОНТРАСТИ»: електронна музика, джаз і перформанси

19 подій фестивалю «КОНТРАСТИ»: електронна музика, джаз і перформанси

03.10.2018


03.10.2018

Дев'ятнадцять подій 24-го Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти» відбудуться у Львові впродовж трьох вікендів з 5 по 21 жовтня 2018 року. Концерти відбуватимуться у Львівській національній філармонії, а також у Концертному Залі ЛНМА ім. М. Лисенка та Хоровій школі «Дударик» (Храм Святого Лазаря).

Сучасна музика різних жанрів та напрямків: електронна музика, джазові композиції для духового оркестру, відео- та аудіо- перформанси, сольні речиталі, лекції, майстер-класи – усе це об'єднає програма 24-тих «Контрастів».

Особливий формат фестивальної події реалізує «Ніч Контрастів» 20 жовтня, яка об'єднає 9 годин сучасної музики в один марафон і, як підказує назва, буде дуже різноманітною. А від 15-го жовтня у рамках «Контрастів» проходитимуть VII Міжнародні майстер-класи нової музики COURSE. New generation, які вже декілька років організовує Львівська філармонія у партнерстві спільно з Ґете-Інститутом в Україні. Ці композиторські майстер-класи зберуть у Львові молодих композиторів з Німеччини, Австрії, Польщі, Туреччини та України.

Цього року на фестиваль до Львова приїдуть 36 виконавців з інших міст України та із закордону. Гостями фестивалю також стануть близько 20-ти композиторів різного покоління та з різних країн. Зі спеціальною програмою I Sustain The Wings. Contemporary Dialogue of Cultures до Львова приїдуть Національний президентський оркестр України та The USAFE Band - оркестр військово-повітряних сил США в Європі. Під час «Контрастів» відбудеться десять світових та цілий ряд українських музичних прем'єр.

Відкриватиме фестиваль 5-го жовтня Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії, диригент та художній керівник Тарас Криса. В програмі звучатимуть твори Аарона Копленда, Мирослава Скорика, Кшиштофа Пендерецького та Бели Бартока. Окрім концерту відкриття, оркестр представить на фестивалі ще дві програми. 12-го жовтня в проекті «Концерт Концертів» під керівництвом диригента Богдана Дашака звучатимуть твори Алли Сіренко, Богдана Кривопуста, Євгена Станковича та Валентина Сильвестрова. 21-го жовтня в концерті на завершення фестивалю оркестром диригуватимуть Сергій Хоровець та Юрій Бервецький, і звучатимуть твори Мирослава Скорика, Сергія Пілютікова, Максима Коломійця, прем'єра нового твору Богдани Фроляк, а також відбудеться прем'єра твору молодого львівського композитора Назара Скрипника 451 для симфонічного оркестру, live-електроніки та перформансу, який він написав у рамках реалізації гранту Президента України молодим діячам в галузі музичного мистецтва.

6-го жовтня Академічний симфонічний оркестр «INSO-Львів» під керівництвом швейцарського диригента Сімона Камартіна представить у Львівській філармонії проект pro memoria, в якому прозвучать твори композиторів зі Швейцарії, Чехії, України та Білорусі.

Завершить перший вікенд «Контрастів» 7-го жовтня виступ Львівського камерного оркестру «Академія». Під керівництвом диригента Ігоря Пилатюка солісти з Польщі у супроводі оркестру виконуватимуть твори відомих польських та українських композиторів.

Другий фестивальний вікенд розпочнеться концертом студентів Кафедри духових та ударних інструментів ЛНМА ім. М. Лисенка 11-го жовтня у Великому Залі Музичної академії з програмою «Українська музика для духових та ударних інструментів». 13-го жовтня відбудеться два концерти: «24 прелюдії для фортепіано» Кирила Карабиця виконає український піаніст Артур Нікулін, а ввечері у Філармонії звучатимуть джазові композиції від Національного президентського оркестру України та The USAFE Band - оркестру військово-повітряних сил США в Європі.

14-го жовтня у Концертному Залі Філармонії Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» під керівництвом Сергія Бурка представить публіці твори українського композитора Володимира Зубицького. Після цього о 21:00 відбудеться другий концерт, в якому виконуватиметься відомий твір французького композитора Олів'є Мессіана «Квартет на кінець часу».

18 – 21 жовтня відбудеться третій вікенд «Контрастів», кульмінацією якого стане «Ніч Контрастів». Ця спеціальна подія відбуватиметься у Львівській філармонії від 18:00 20-го жовтня до 03:00 21-го жовтня і об'єднає в своїй програмі ансамблеву, камерну, сольну та електронну музику від класики авангарду 20-го століття до прем'єр найновіших творів композиторів молодого покоління. Розпочинатиме «Ніч Контрастів» відомий польський гурт експериментальної музики Kawalerowie Błotni. Завершуватимуть нічний музичний марафон джазмени з Варшави проектом «Hommage to Andrzej Bieżan».