На Львівщині 2253 домогосподарства встановили сонячні електростанції загальною потужністю 55,54 МВт

На Львівщині 2253 домогосподарства встановили сонячні електростанції загальною потужністю 55,54 МВт

22.09.2022

У межах Комплексної програми з підвищення енергоефективності та розвитку відновлюваної енергетики цьогоріч 18 господарів отримали з обласного бюджету часткове відшкодування вартості обладнання та матеріалів для сонячних панелей чи інших відновлювальних джерел енергії на загальну суму 270 тис. грн.

Про це повідомив депутат Львівської обласної ради, член комісії з відшкодування з обласного бюджету частини вартості обладнання, що використовують відновлювані джерела енергії, які придбані й установлені фізичними особами за власні кошти, Захар Миляник.

«Конкурсна комісія Львівської обласної ради, яка визначає учасників цієї програми, побувала у селі Липники Львівського району. Місцевий господар лише за проєкт для підключення до електромереж «Львівобленерго» мав би заплатити майже 4 млн грн. А встановлення приватної автономної сонячної станції йому обійшлося загалом у понад 12 тис. доларів, трохи більше десятої частини цих коштів власник отримає з обласного бюджету. Тож господарство має власне опалення та електроенергію без підключення до будь-яких мереж», - розповів Захар Миляник.

Як зауважили у департаменті паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та житлово-комунального господарства Львівської ОВА, Львівщина є однією з небагатьох областей України, де здійснюється підтримка жителів, які використовують відновлювані джерела енергії.

«Загалом 2253 власники приватних домогосподарств на Львівщині встановили сонячні електростанції сукупною потужністю 55,54 МВт. Із початку року сонячні установки згенерували понад 48 млн кВт⋅год електроенергії», - поінформували в профільному департаменті.