Бюджетна комісія підбила підсумки за І квартал

Бюджетна комісія підбила підсумки за І квартал

16.05.2019

Сьогодні, 16 травня, у День вишиванки, відбулося засідання постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку. Депутати і запрошені, вдягнені в український національний одяг, протягом трьох годин розглядали бюджетні питання.

Спочатку члени комісії заслухали та затвердили звіт Львівської ОДА про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Львівської області на 2018 рік. Під час розгляду цього питання голова комісії Олег Домчак наголосив, що минулого року спостерігався економічний ріст Львівської області, однак є напрямки, які потребують доопрацювання. «Впорядкування необхідне в транспортній галузі, не до кінця врегульоване питання вивезення ТПВ», - прокоментував він.

Додамо, що комісія долучила до цього проекту рішення пункт про необхідність розроблення проекту Стратегії розвитку Львівської області на період до 2027 року та Плану заходів з її реалізації на 2021-2023 роки. Документ Львівська ОДА має подати на розгляд Львівської обласної ради в термін до 1 грудня 2019 року.

Далі департамент фінансів Львівської ОДА прозвітував про виконання обласного бюджету Львівської області за I квартал 2019 року. Так, за його інформацією, у I кварталі отримано 567,7 млн грн. податків і платежів, що на 5,3% більше, ніж було заплановано. Виконано всі основні планові показники з надходжень. Підсумовуючи, Олег Домчак подякував профільному департаменту за роботу та підкреслив, що перевиконання обласного бюджету за підсумками I кварталу в сумі 41 млн грн у майбутньому дозволить скерувати додаткові кошти на різні галузі. У результаті – члени комісії взяли до відома даний звіт.

 

Опісля комісія підтримала зміни до показників обласного бюджету на 2019 рік. Йдеться про перерозподіл 39 млн грн у межах вже затвердженого загального фінансового ресурсу. Левову частку з 39 млн грн – 20,9 млн грн пропонується скерувати департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА на капітальні видатки, реконструкцію медзакладів. «Ці кошти вкрай потрібні, щоб завершити роботи, які були розпочаті в попередніх роках», - підкреслив Олег Домчак.

Також на засіданні обговорено питання виконання обласних цільових програм у I кварталі 2019 року. Наголошено, що в обласному бюджеті на виконання програм передбачено понад 1,5 млрд грн. «За підсумками І кварталу, на жаль, не всі програми запрацювали: з 29 – розпочали роботу лише 14. Касові видатки – лише 6,8%. Непокоїть також те, що станом на сьогодні ще не затверджено всі переліки обласних програм», - резюмував Олег Домчак.

Зважаючи на вищевикладене, комісія встановила дедлайн для департаментів облдержадміністрації – до 24 травня затвердити всі переліки, в іншому випадку обласною радою буде внесено зміни до низки програм, відповідно до яких формування переліків та проведення конкурсів будуть здійснюватися обласною радою, а не профільними департаментами ОДА.

Додамо, що бюджетна комісія сьогодні також підтримала внесення технічних змін до низки обласних профільних програм. У підсумку комісія розглянула понад 20 питань порядку денного.

Нагадаємо, сесія Львівської обласної ради відбудеться у вівторок, 21 травня.