Чотирьом громадам Львівщини бракує освітньої субвенції. Депутати повторно звертаються до Уряду

Чотирьом громадам Львівщини бракує освітньої субвенції. Депутати повторно звертаються до Уряду

10.09.2021

Чотири територіальні громади на Львівщині не мають коштів на оплату праці педагогам. На цьому наголосили депутати Львівської обласної ради під час засідання постійної депутатської комісії з питань освіти, науки та інновацій, яке відбулося 9 вересня.

Коли розроблявся державний бюджет формула для нарахування освітньої субвенції була визначена без урахування фактичної потреби видатків на оплату праці педагогічних працівників.

«На Львівщині декілька громад недоотримали кошти з освітньої субвенції. Йдеться про Сокальську, Новояворівську, Яворівську, Золочівську громади»- пояснила голова комісії з питань освіти, науки та інновацій Іванна Герус.

16 березня цього року Львівська обласна рада скерувала звернення до Прем’єр-міністра України, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти й науки України, щодо внесення змін до формули розрахунку розподілу освітньої субвенції. У документі вказано, що Львівська область має додаткову потребу освітньої субвенції на 2021 рік у сумі 246 млн грн для територіальних громад.

«Враховуючи наведене, ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємось з проханням внести зміни до формульного розрахунку і збільшити коефіцієнт педагогічного персоналу до К_іпп - 0,484 для громад із населенням від 40,0 тис. осіб» - зазначали депутати пів року тому.

«Відповідно до проведених реформ, громади фінансують заклади, установи та організації системи освіти з місцевих бюджетів. Цього року вони ще й не отримали необхідних фінансів на зарплати освітянам і змушені вирівнювати видатки з власних бюджетів розвитку. Крім того, через борги з виплати зарплати, у цих громад заблокована можливість фінансування капітальних видатків», - наголошує Іванна Герус.

Члени комісії з питань освіти, науки та інновацій вирішили повторно підготувати та скерувати звернення Львівської обласної ради до Кабінету Міністрів, а також запросити представників профільного міністерства до обговорення проблеми розподілу освітньої субвенції під час спільної наради в режимі zoom-конференції.

«Ми організуємо нараду для того, щоб представники державної влади почули місцеве самоврядування, зрозуміли нашу точку зору з цього приводу»,- доповнила Іванна Герус. За її словами, ця проблема наче замкнене коло для громад Львівщини. Тому її треба негайно вирішити.