Депутати обласної ради звернулися до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів щодо третьої хвилі пандемії та недостатньої вакцинації

Депутати обласної ради звернулися до Президента України, Верховної Ради України  та Кабінету Міністрів щодо третьої хвилі пандемії та недостатньої вакцинації

13.04.2021

Обласні обранці у зверненні наголошують на тому, що в  Україні наростає третя хвиля пандемії, до якої влада знову виявилася не готовою. Адже якщо у Європі зростання захворюваності стримується розгортанням вакцинації та строгими правилами карантину, то Україна в цьому питанні, на жаль, відстала.

"Кількість хворих на коронавірус зростає, але той факт, що кожен третій хворий на коронавірус в Україні госпіталізується, свідчить про неправдивість ковідної статистики Міністерства охорони здоров’я України. Наприклад, 03.04.2021 зафіксовано 20341 випадки зараження, а госпіталізовано 5186 людей. Тобто, 25,5% від інфікованих потребують стаціонарної допомоги, що є надзвичайно високим показником. При цьому, понад 70% госпіталізованих потрапляють до лікарень у важкому стані. Такого немає в жодній країні світу.

Україна стала 95-ою країною в світі, де почалася вакцинація. Станом на 12.04.2021 за даними Центру громадського здоров’я в Україні перше щеплення отримали тільки 378 264 особи і за цим показником Україна знаходиться на 121 місці у світі.

Водночас Міністерство охорони здоров’я України завезло лише 500 000 вакцин «Ковішілд» та 215 000 вакцин «Коронавак», що вистачить для 0,8% українців. Тим часом, станом на 12.04.2021 у світі вже проведено понад 787 млн. ін’єкцій вакцин, а в Республіці Польща вже вакциновано понад 5,6 млн. людей.

Такі низькі темпи вакцинації є смертельно небезпечними для багатьох людей, які можуть захворіти новими, більш агресивними штамами вірусу. За даними Державної служби статистики України, у січні 2021 року смертність перевищила показник, який був рік тому на 7,5%, що може свідчити про прихований розвиток пандемії, адже за офіційними даними Міністерства охорони здоров’я України смертність від COVID-19 є меншою.

У більшості країн світу, де розпочалася своєчасна вакцинація, темпи розповсюдження хвороби значно впали.

Крім того дуже лякає той факт, що процес обладнання киснем ліжок у лікарнях на сьогодні, де-факто, зупинився. Також виникають збої з постачанням медичного кисню до тих лікарень, де такі ліжка створені.

У той же час Уряд всю відповідальність за поширення пандемії та вкрай низькі темпи вакцинації намагається перекласти на місцеву владу, хоча Європарламент у своїй резолюції закликає Україну негайно подолати корупцію, яка продовжує існувати у сфері охорони здоров’я, особливо в Міністерстві охорони здоров’я, та ефективно розслідувати всі факти корупції, зокрема при закупівлі медичного обладнання і вакцин для COVID-19.

Фактичне ігнорування приписів законодавства щодо належного соціального забезпечення медичних працівників, залучених до ліквідації епідемії та лікування хворих на COVID-19, лише загострюють соціальну напругу в суспільстві, а медики залишаються незахищеними та соціально вразливими.

Усе це негативно позначається на спроможності медичної галузі ефективно протидіяти поширенню пандемії, підриває авторитет державної влади, поширює зневіру в суспільстві.

Реакція Уряду на ці проблеми має бути невідкладною.

Закликаємо центральну владу звернути увагу на забезпеченість лікарень, належний соціальний захист медичних працівників, залучених до ліквідації епідемії та лікування хворих на COVID-19, прискорити вакцинацію і реально допомогти нашому регіону", - йдеться у зверненні.