Депутати облради вимагають припинити тиск на культурні інституції

Депутати облради вимагають  припинити тиск на культурні інституції

14.04.2021

Львівська обласна рада ухвалила звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства культури та інформаційної політики України щодо припинення наступу на культурні інституції.

«Одна з найважливіших культурних інституцій – Український культурний фонд сьогодні опинився під загрозою якщо не знищення, то перетворення на порожній фасад, адже на співробітників чиниться тиск; до складу Наглядової ради обрано осіб, які не розуміють місію та завдання інституції; готувалося призначення абсолютно некомпетентного виконавчого директора. З огляду на це постраждала репутація Українського культурного фонду, довго й складно вибудовувана довіра до нього, а отже, і до держави загалом.

За підтримки Українського культурного фонду на території Львівської області було реалізовано цілу низку проєктів, спрямованих на розвиток культурного потенціалу регіону.

Тому ми, депутати Львівської обласної ради, разом з громадськими активістами та спільнотою діячів культури стаємо в обороні культурних інституцій і цінностей нової України та вимагаємо негайно припинити тиск і напади, повернути фінансову підтримку діяльності Українського культурного фонду, а також забезпечити прозорі й чесні конкурси на посади нових керівників. Такі інституції, побудовані за кілька років з нуля, необхідно захищати і берегти. Ми не дозволимо, щоб у середовищі культурної спільноти поширювалися апатія чи розчарування, зростав відтік культурних та інтелектуальних сил за межі України. Ми готові публічно відстоювати європейські цінності, як-от: право на відкритість, демократичність, професійність і прозорість, які сповідуємо разом із новими постмайданними культурними інституціями», - йдеться у зверненні.