Депутати облради закликають якнайшвидше затвердити бюджет Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування

Депутати облради закликають якнайшвидше затвердити бюджет Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування

14.04.2021

Депутати обласної ради звернулися до Кабінету Міністрів України, Державного центру зайнятості щодо необхідності невідкладного затвердження бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Звертаючись до уряду, обласні обранці наголосили, що:

"На основі Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 № 306 (зі змінами), визначено механізм надання коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

Відповідно до пункту 7 згаданого Порядку, фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину може здійснюватися в межах коштів, передбачених на такі цілі в бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі – Фонд).
Сьогодні бюджет Фонду не затверджено, а затверджений лише тимчасовий кошторис видатків на І півріччя 2021 року, який не містить видатків на допомогу по частковому безробіттю на період карантину. А згідно із законодавством, розпорядники коштів Фонду мають право брати зобов’язання та здійснювати платежі тільки в межах відповідних напрямів видатків, затверджених кошторисами. Тобто, у зв’язку з відсутністю прийнятого бюджету кошти не перераховуються.

Відповідно, склалася ситуація, що людям у 2021 році не виплачується допомога по частковому безробіттю вже четвертий місяць поспіль. Це впливає на бюджети конкретних домогосподарств, та й загалом поглиблює соціальну напругу, особливо на територіях (наприклад, Трускавець, Східниця, Моршин), де проживає значна частина отримувачів такої допомоги на Львівщині.

Ми, депутати Львівської обласної ради, закликаємо Кабінет Міністрів України, Державний центр зайнятості в найкоротші терміни затвердити бюджет Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та невідкладно погасити заборгованість перед громадянами".