Експертна група обговорила пропозиції щодо стратегічного планування галузі охорони здоров’я в умовах війни

Експертна група обговорила пропозиції щодо стратегічного планування галузі охорони здоров’я в умовах війни

12.04.2022

Депутатська комісія  питань охорони здоров’я та материнства, профільний департамент спільно з експертами виокремили основні напрямки, на яких потрібно зосередити увагу в галузі медицини в умовах воєнного стану, притік переселенців із зони бойових дій та готовності системи охорони здоров’я адаптуватися до нових реалій.

Як зауважив депутат обласної ради Олег Дуда, необхідно переглянути потреби  та заходи профільної обласної програми, передбачити у ній соціальний та медичний супровід для учасників війни та їх сімей. Крім того, потрібно уже зараз готуватися до можливих спалахів інфекційних хворіб, подбати про їх профілактику та забезпечити лікарні необхідними медикаментами. «Велика кількість переміщених осіб з постраждалих регіонів, тривале перебування в дорозі, підвищення температури повітря – усе це  може сприяти розвитку різних інфекційних хворіб. Маємо до цього бути готовими», - наголосив Олег Дуда.

Окрім того, як наголосили учасники засідання, важливими є питання психологічної допомоги та реабілітації українцям, які постраждали від війни, із залученням в тому числі міжнародних організацій.  Значну увагу також слід приділити створенню медико-реабілітаційних центрів та хоспісних відділень.

Зі свого боку голова комісії Анна Ярмола зауважила: «В нас дуже спроможна і хороша мережа, а наші медики - великі молодці. Ми працюємо в сталому режимі,  кожна лікарня має стратегічні запаси, які буде в разі потреби використовувати. Медики щоденно надають якісні послуги не тільки нашим мешканцям, а також внутрішньо переміщеним особам, які звертаються за потреби в наші медичні заклади. Тобто вони отримують допомогу в повному обсязі, яку вони потребують на той момент».