Ірина Гримак відвідала презентацію документального фільму «Сильні, як земля»

Ірина Гримак відвідала презентацію документального фільму «Сильні, як земля»

07.03.2023

У комунальному закладі Львівської обласної ради «Будинок воїна» сьогодні, 7 березня, представили документальний фільм «Сильні, як земля». Стрічка про людей, котрі, попри наслідки війни, продовжують творити життя в Україні, тримають тил, поки військові воюють на фронті, відчуваючи особисту відповідальність за країну.

Презентацію фільму у Львові відвідала голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

"Історії українців, жителів різних областей, в життя яких увірвалась війна — це біль втрат і страх пережитого, сум і розпач за тими, кого вже не повернеш. І одночасно — це сила жити далі на рідній землі, здатність безкорисливо допомагати та підтримувати інших, щодня виконувати свою роботу і свої обов’язки.

Ця незламність об'єднала нас, українців, у трагічну добу, вселила в нас впевненість у тому, що ми вистоїмо і переможемо", - поділилася враженнями від перегляду фільму Ірина Гримак. 

За словами авторки ідеї та продюсерки фільму Анни Слюсаренко, наскрізним художнім образом фільму став щоденник жінки з села Перемога Київської області, яка пережила окупацію.

«Наш фільм про підприємця, у ферму якого влучило майже 60 ракет, але який знайшов в собі сили, щоб  відбудувати підприємство та засіяти поля, про бабусю, яка втратила ногу, коли доїла корів, але навчилася танцювати навіть на протезі, про оркестр, який попри ракетні обстріли не скасовує свої концерти, а грає їх в укриттях, про молоду дівчину, яка створила молодіжний хаб за три місяці до початку вторгнення, і його розбили вщент, але вона відновила його знову – вже в підвалі.

Це фільм і про молодь, яка відновлює будинки людям, котрі їх втратили, про волонтерів, які підтримують поранених військових і їх стійкість їхнього духу, про сховище, що стало галереєю і місцем відпочинку під час повітряних тривог, про лікарів, котрі були змушені тікати з рідної лікарні через постійні обстріли, але продовжили оперувати в новому місті.

Загалом цей фільм – про силу кожного з нас і про характер цілої нації», – розповіла Анна Слюсаренко.

«Сильні, як земля» – документальний проєкт Мережі захисту національних інтересів «АНТС», який створено за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

Фільм можна переглянути за посиланням.