На Львівщині обговорили шляхи вирішення соціальних та економічних проблем внутрішньо переміщених осіб

На Львівщині обговорили шляхи вирішення соціальних та економічних проблем внутрішньо переміщених осіб

18.06.2024

У Львівській обласній раді сьогодні, 18 червня, відбувся круглий стіл на тему: «Два роки повномасштабної війни: відверта розмова про стійкість, ризики та консолідацію», присвячений Всесвітньому дню біженців.

Участь у засіданні взяли Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Львівській області, депутат Львівської обласної ради Тарас Подвірний, виконавчий директор Обласної асоціації місцевих рад «Ради Львівщини» Данило Сороковий, представники державних соціальних служб і фондів, громадських організацій, рад внутрішньо переміщених осіб громад Львівщини.

За словами організаторки заходу, координаторки благодійного фонду «Стабілізейшен суппорт сервісез» Оксани Яковець, мета «круглого столу» – привернути увагу влади, бізнесу і громадськості до проблем переселенців; обговорити економічні виклики, з якими зустрічаються ВПО, окреслити план дій для збереження соціальної згуртованості, наголосити на важливості психосоціальної підтримки.

Як повідомив Тарас Подвірний, кожне десяте звернення, яке надходить до Офісу Омбудсмана, а це майже 10 тис. звернень за 2023 рік, – від внутрішньо переміщених осіб.

«У 2024 році ВПО – це вже повноцінні мешканці громади. Які стали такими завдяки, зокрема і спільним зусиллям влади, різних інституцій і громадського сектору.

Найбільші виклики для переселенців сьогодні – це забезпечення житлом і скорочення грошових виплат. Тому, щоб захистити права ВПО – громадян України, ми маємо напрацьовувати додаткові регіональні і на рівні держави механізми», - сказав Тарас Подвірний.

У своєму слові Данило Сороковий підкреслив, що він як керівник асоціації органів місцевого самоврядування розуміє наскільки важливим є питання інтеграції нових жителів у громади.

«Варто надалі спільними зусиллями із міжнародними донорами проводити інтеграційні заходи у громадах, створювати додаткової робочі місця, працювати над забезпеченням ВПО житлом, створювати комфортний простір для усіх мешканців громади», - зазначив Данило Сороковий.

Директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк поінформував про наявні вакансій, можливості навчання і започаткування власної справи. Детальну інформацію про це можна дізнатися на сайті https://lviv.dcz.gov.ua/

Захід відбувся в межах проєкту «Підтримка спроможності системи соціального захисту населення щодо реєстрації внутрішньо переміщених осіб», який реалізує благодійний фонд «Стабілізейшен суппорт сервісез» за підтримки Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.