На Львівщині розпочався прийом заявок на обласну премію у галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури

На Львівщині розпочався прийом заявок на обласну премію у галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури

23.07.2024

Стартував прийом заявок на обласну премію у галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури.  Триватиме він  до 1 жовтня цього року.

На здобуття обласної премії подають нові оригінальні твори і роботи, опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше як за півроку до їх висунення на здобуття премії. 

Цьогоріч обласну премію поповнила ще одна номінація - Хореографічне мистецтво – імені Зенона Колобича.

Заявки необхідно подавати до департаменту з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації за адресою: м. Львів, вул. Винниченка, 14, каб. №38; телефони для довідок: 261 25 93, 261 26 48.

Премія присуджується щорічно в сімнадцяти номінаціях, зокрема:
1. Мистецтвознавство і культурологія імені Святослава Гординського – За дослідницькі роботи з історії і теорії образотворчого, театрального, декоративно-ужиткового, народного мистецтва, музики.
2. Музейна справа імені Іларіона та Віри Свєнціцьких – За створення знакових концептуальних виставок, експозицій.
3. Збереження культурної спадщини імені Бориса Возницького – За комплексне збереження і реставрацію пам’яток культурної спадщини.
4. Поезія імені Маркіяна Шашкевича  – За написання збірки поезій.
5. Проза імені Богдана Лепкого – За написання прозових творів.
6. Літературознавство, сучасна літературна критика та переклади імені Михайла Возняка – За роботи в галузі літературознавства, критики та перекладів.
7. Драматургія, театральне мистецтво імені Бориса Романицького – За постановки театральних вистав, режисерські, сценографічні, акторські роботи, виконання оперних партій, написання драматичних творів.
8. Журналістика та публіцистика імені В’ячеслава Чорновола – За роботи в галузі журналістики та публіцистики.
9. Музичне мистецтво імені Станіслава Людкевича – За створення оперних, балетних, симфонічних, камерно-інструментальних та вокальних творів, концертних програм, авторські виступи, диригування, виконання музичних творів.
10. Образотворче мистецтво імені Івана Труша – За роботи в галузі монументального, станкового живопису та графіки.
11. Декоративно-ужиткове мистецтво імені Зеновія Флінти – За створення творчих робіт з кераміки, художнього скла, металу, дерева, текстилю та інших матеріалів, виготовлення гобеленів, художніх прикрас.
12. Народна творчість імені Філарета Колесси – За популяризацію народних ремесл та фольклору.
13. Дизайн імені Олени Кульчицької – За практичні й теоретичні досягнення в галузі сучасного дизайну.
14. Архітектура імені Івана Левинського – За практичні й теоретичні досягнення в галузі сучасної архітектури.
15. Фотомистецтво імені Василя Пилип’юка – За практичні досягнення в галузі сучасного фотомистецтва.
16. Скульптура імені Івана Севери – За практичні й теоретичні досягнення в галузі монументальної і станкової скульптури.
17. Хореографічне мистецтво – імені Зенона Колобича – За досягнення в галузі хореографічного мистецтва.

Обласна премія є найпрестижнішою мистецькою премією на Львівщині, основною метою якої є підтримка та стимулювання митців найвизначніших творів літератури, мистецтва, журналістики та архітектури, які утверджують ідеали гуманізму, збагачують історичну пам’ять народу, його національну свідомість та самобутність, а також стали визначною подією в культурному й літературно- мистецькому житті регіону. Важливо, що премія переможцям присуджується лише раз, проте учасники, які не здобули перемогу минулого року, можуть подавати свої роботи зараз.