На Львівщині стартувала акція "Здавай кров – надихайся культурою!"

На Львівщині стартувала акція "Здавай кров – надихайся культурою!"

01.05.2023

На Львівщині розпочалася акція "Здавай кров – надихайся культурою!".

Впродовж травня донори, здавши кров, зможуть отримати сертифікат на відвідини одного з восьми обласних музеїв або двох національних театрів.

Про це йшлося на брифінгу сьогодні, 1 травня.

Отриманими в Центрі служби крові сертифікатами та квитками можна скористатися для відвідин таких комунальних закладів Львівської обласної ради: Львівського історичного музею, Львівського музею історії релігії, Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові, Львівського національного літературного-меморіального музею імені Івана Франка (Дім Франка), Історико-краєзнавчого музею, Історико-етнографічного музею “Бойківщина”, Державного історико-культурного заповідника "Нагуєвичі", Державного історико-культурного заповідника “Тустань”. Також можна піти у Львівську національну оперу або Національний театр ім. Марії Заньковецької.

“Зараз маємо багато поранених та важких пацієнтів. І ми мусимо повністю їх забезпечити кров’ю, – повідомив директор Львівського обласного центру служби крові Ярослав Дяків. – Найбільше потрібно “мінусових” груп крові. Крім цього, у нас зараз є проблема з другою “плюсовою” групою крові”.

“У лютому Інститут стратегії міста Львова проводив схожу акцію, яка тривала два тижні, – повідомив представник опікунської ради Львівського обласного центру служби крові, депутат Львівської обласної ради Захар Миляник. – Вона була дуже успішною. Донори, які зверталися до центру крові, також питалися про квитки. Тому спільно з однодумцями ми вирішили продовжити цю акцію, розширивши її на теренах Львівської області”.

До участі в ініціативі планують також долучитися Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького, Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького, Дрогобицький центр переливання крові та заклади культури Дрогобиччини.

Усіх охочих здати кров запрошують приходити у робочі дні з 8:30 до 13:00 год за адресою: Львів, вул. Пекарська, 65. Донорам слід мати з собою паспорт та ідентифікаційний код. Донором може стати кожна здорова людина у віці від 18 до 60 років, яка не має медичних та соціальних протипоказань. Напередодні та у день здачі варто обмежити вживання жирної, смаженої та молочної їжі. За 48 годин до донації не можна вживати алкоголь, а за дві години – палити. Лікарі закликають не приходити здавати кров, якщо відчуваєте нездужання. Повторно здати кров особа може не раніше, аніж через 60 днів після попередньої процедури.