Обласна рада прийняла звернення щодо неприпустимості винесення на референдум питання про укладення мирних домовленостей із Російською Федерацією

Обласна рада прийняла звернення щодо неприпустимості винесення на референдум питання про укладення мирних домовленостей із Російською Федерацією

28.05.2019

Львівська обласна рада сьогодні, 28 травня, ухвалила звернення до Верховної Ради України, Президента України щодо неприпустимості винесення на референдум питання про укладення мирних домовленостей із Російською Федерацією.

"Представляючи інтереси територіальної громади Львівської області, ми, депутатиЛьвівської обласної ради, усвідомлюючи важливість і вагомість сьогоднішнього етапу розвитку української держави, вкрай занепокоєні заявою новообраного Президента України Володимира Зеленського щодовинесенняна референдум питання про укладення мирних домовленостей з Росією. 
Російська Федерація понад п’ять років здійснює збройну агресію проти України, нахабно анексувавши частину території нашої держави, висуваючи протиправні вимоги щодо зміни конституційного ладу України та відмови від обраного курсу, орієнтованого на співпрацю з ЄС та НАТО з перспективою повного членства в цих організаціях.
Від початку агресії наприкінці лютого 2014 року Російська Федерація систематично порушує загальновизнані норми міжнародного права, права людини, у тому числі право на життя мирних громадян України, які стали заручниками на окупованій території Донбасу. 
Зухвале вторгнення військ на територію України в Автономну Республіку Крим та анексія свідчать про грубе порушення Російською Федерацією своїх зобов’язань, що випливають зі змісту міжнародних договорів про співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією. 
Загарбання українських територій супроводжується незаконним привласненням державного майна України в Автономній Республіці Крим, а також тотальним знищенням інфраструктури і промислових підприємств у Донецькій та Луганській областях.
Попри злагоджені дипломатичні зусилля, Російська Федерація не виконує своїх зобов’язань щодо дотримання загальновизнаних норм міжнародного права та вже досягнутих домовленостей і надалі здійснює тимчасову окупацію частини території України за допомогою збройних формувань.
Співучасниками й активними виконавцями агресії Росії проти України є  самопроголошені терористичні організації, так звані«ДНР» і «ЛНР», які, повністю оснащені російським озброєнням, вчиняють дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, захопили державну владу, є причетними до тероризму, масових заворушень, диверсій, шпигунства та державної зради. 
Факт агресії Російської Федерації та окупації українських територій визнано Постановою Верховної Ради України № 129-VIII  від 27 січня 2015 року «Про Звернення до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором», Постановою Верховної Ради України № 337-VIII  від 27 квітня 2015 року «Про Заяву Верховної Ради України «Про відсіч збройній агресії Російської Федерації та подолання її наслідків», а також Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях».
Неможливо оминути той факт, що сьогодні всі дипломатичні спроби діалогу з керівництвом Російської Федерації лише провокують нові криваві терористичні акти на окупованій території. ТомуУкраїніпотрібно вести мову не про референдуми, а про консолідацію зусиль для організації сильної міжнародної підтримки.
Вважаємо, що мирні домовленості з країною-агресором можливі тільки у випадку виведення російських військових сил і обов’язкове звільнення окупованих територій України, встановлення державної влади України на території Донецької та Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим.
На думку Львівської обласної ради, ініціатива стосовно проведення референдуму щодо питання про укладення мирних домовленостей із Росією є абсолютно неприпустимою до виконання викладених вище вимог.
Ми, депутати Львівської обласної ради, закликаємо Президента України Володимира Зеленського категорично відмовитися від проведення всеукраїнського референдуму про укладання мирних домовленостей з країною-агресором", - йдется у зверненні.