Обласна рада вимагає від Кабінету Міністрів України забезпечити виконання положень Закону України “Про статус гірських населених пунктів в Україні”, - звернення

Обласна рада вимагає від Кабінету Міністрів України забезпечити виконання положень Закону України “Про статус гірських населених пунктів в Україні”, - звернення

02.06.2020

Львівська обласна рада сбогодні, 2 червня, прийняла звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України щодо ініціювання приведення тарифів надання пакетів медичних послуг вторинної медичної допомоги, що підлягають оплаті в рамках реалізації програми медичних гарантій, до вимог Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні».

"В Україні 1 квітня 2020 року стартував другий етап медичної реформи, який стосується реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році. Львівська обласна рада завжди підтримувала й підтримує необхідність реформування медичної галузі. Знаходження балансу інтересів закладів, їхніх працівників та пацієнтів, насамперед пацієнтів, є одним із основних пріоритетів у нашій діяльності. Без належного матеріально-технічного забезпечення та гідної оплати праці не можна вести мову про надання якісних медичних послуг.
Кабінет Міністрів України постановою від 5 лютого 2020 року № 65 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році» затвердив Порядок реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році. Півтора місяця реалізації зазначеної програми на вторинному та третинному рівні викликали шквал критики та нерозуміння, яким чином реалізовувати положення зазначеної постанови. Це стосується як обґрунтованості розрахункової вартості пакетів медичних послуг, так і матеріально-технічної, організаційної спроможності медичних закладів та установ виконати всі вимоги. Гостро стоїть питання про перегляд зазначеного порядку, про що неодноразово наголошували серед медичної спільноти, а також на найвищому урядовому рівні.
Для Львівської області, як області на території якої є чотири райони –Турківський, Сколівський, Старосамбірський, частково Дрогобицький, що підпадають під дію положень Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні», - гостро стоїть питання врахування в тарифі пакетів медичних послуг надбавки 25 % до тарифів та посадових окладів медичних працівників, що працюють у гірських населених пунктах. Ця норма безпосередньо визначена чинною постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 1995 року №648 «Про умови оплати праці працівників, які працюють у гірських районах».
Викликає подив та нерозуміння, яким чином в одному нормативному документі для медиків, які працюють в одній і тій же місцевості і надають медичну допомогу одним і тим же пацієнтам, у питаннях оплати праці застосовано підхід, який в одному випадку враховує норми чинного законодавства, а в іншому - їх ігнорує. Чим медики, які надають медичну допомогу на первинному рівні, відрізняються від медиків, які надають медичну допомогу на вторинному рівні в гірській місцевості? Адже для перших надбавка в 25% до тарифів та посадових окладів врахована через врахування додаткового коригувального  коефіцієнту 1,25, що дає можливість дотриматися вимог, передбачених Законом України “Про статус гірських населених пунктів в Україні”, а для тих, які працюють на вторинному рівні, така можливість не передбачена. Чи можна вважати такий підхід справедливим – питання риторичне.
Національна служба здоров’я закуповує у лікарень медичні послуги і оплачує їх згідно із затвердженими тарифами. Заробітна плата медичних працівників залежить від того, скільки і яких медичних послуг вони нададуть пацієнтам. Враховуючи, що заробітна плата – це захищена стаття видатків, і виплачувати її потрібно в будь-якому випадку в повному обсязі неврахування в  тарифах медичних пакетів надбавки в 25% до тарифів та посадових окладів призведе до того, що в дуже швидкому часі всі комунальні некомерційні підприємства, які надають медичні послуги на вторинному рівні, стануть банкрутами. Слід зауважити, що ця проблема стосується не тільки Львівської, але й Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.
Відтак, ми депутати Львівської обласної ради, вважаємо, що подальша реалізація зазначеного рішення матиме непередбачувані наслідки та завдасть непоправної шкоди медичній галузі гірських територій. Вимагаємо від Кабінету Міністрів України забезпечити виконання положень Закону України “Про статус гірських населених пунктів в Україні” шляхом застосування коригувального коефіцієнту 1,25 при розрахунку вартості пакетів медичних послуг для медичних закладів, установ, на які поширюється дія зазначеного закону, або забезпечити його виконання в інший доступний та законний спосіб", - йдеться у зверненні.