Олександр Ганущин у Млинах вшанував пам'ять о. Михайла Вербицького

Олександр Ганущин у Млинах вшанував пам'ять о. Михайла Вербицького

07.03.2020

Сьогодні, 7 березня, із нагоди 205-ї річниці від дня народження о. Михайла Вербицького в селі Млини Підкарпатського воєводства Республіки Польща, де похований видатний український композитор, автор Гімну України, відбулося вшанування його пам`яті.

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин разом із делегацією з Львівщини в церкві Покрови Пречистої Богородиці відвідали молебень.

Далі присутні поклали квіти до каплиці-пантеону, де похований о. Михайло Вербицький.

Опісля відбулося спільне виконали Державного Гімну України.

Під час громадського віче Олександр Ганущин нагадав присутнім, що Гімн України був написаний 1862 року в Києві, а за його написання і друк автора «Ще не вмерла України» було заслано до Сибіру.

"Журнал, де було його надруковано, вилучено. Проте один з примірників журналу, який називався «Мета», потрапив до рук Михайла Вербицького, талановитого священника, композитора і диригента.

Музика Вербицького остаточно перемогла «Мир вам братья всі приносим» від Головної руської ради». «Вже воскресла Україна» з мелодією від о. Вербицького стала гімном ЗУНРу. «Ще не вмерла Україна» на музику Вербицького стала гімном УНР і Карпатської України.

Потім Тичина з «В радянськім союзі ти щастя знайшла...» замінив Чубинського.

І нарешті відновлена українська держава рішенням парламенту у 1992 році затвердила саме музичну редакцію, написану Вербицьким, Державним Гімном України у хоровій обробці Мирослава Скорика.

Сьогодні ми пошановуємо автора, який надав віршу безсмертну душу!

Слава Михайлу Вербицькому! Слава Україні!", - сказав очільник облради.

Довідково:
Михайло Вербицький – український композитор, хоровий диригент, священик УГКЦ, громадський діяч, автор музики Державного гімну України «Ще не вмерла Україна». Народився 4 березня 1815 року в с. Явірник Руський, неподалік Перемишля (зараз - Польща), у сім’ї священика.

Перше виконання твору «Ще не вмерла Україна» як Гімну відбулося 10 березня 1865 року у Перемишлі, як завершальний номер концерту, присвячений Тарасові Шевченку.

В останні роки життя композитор займався педагогічною діяльністю, писав статті, творив музику.

Згодом, у 1856 році, він став парохом церкви у селі Млини неподалік Перемишля, де проживав до смерті 7 грудня 1870 року, помер у віці 55 років.

27 грудня 2015 року, у Львові у рік 200-річчя від дня народження відкрили та освятили пам’ятник о. Михайлові Вербицькому. Монумент встановили на розі вулиць Бандери - Чупринки – Вербицького з ініціативи Товариства «Надсяння». Авторами пам’ятника є Володимир і Андрій Сухорські.