Олександр Ганущин відвідав урочистості у Львівському ліцеї імені Героїв Крут

Олександр Ганущин відвідав урочистості у Львівському ліцеї імені Героїв Крут

29.01.2020

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин сьогодні, 29 січня, у Львівському державному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут взяв участь в урочистостях з нагоди відзначення 102-ї річниці бою під Крутами та Дня ліцею.

Звертаючись до ліцеїстів, батьків учнів, Героїв російсько-української війни, волонтерів, викладачів навчального закладу, очільник облради наголосив, що йому надзвичайно приємно в такий знаковий день вітати всіх із днем ліцею – днем звитяги і шани.

«Минуло 102 роки з тих героїчних подій, але одвічний ворог залишився тим самим. Однак перемога обов’язково буде за нами!

У свою чергу Львівська обласна рада робить все можливе, щоб відбувалася належна ідеологічна підготовка в навчальному закладі і покращувалася матеріально-технічна база ліцею», - сказав Олександр Ганущин.

Також голова облради розповів про можливе розширення кадетського братства львівських ліцеїстів тепер уже з Донецькою областю.

Окрім того, Олександр Ганущин та заступник голови Львівської ОДА Іван Собко відповідно до наказу міністра оборони України вручили нагрудний знак за зразкову службу начальнику військового ліцею Гусару Юрію Володимировичу.

Довідково:

Бій під Крутами – бій, що відбувся 16 (29) або 17 (30) січня 1918 року біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути та села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина. Одночасно з ним у Києві розпочалося третє більшовицьке повстання, яке змусило у вирішальний момент розвернути підкріплення, направлене на цей напрямок, на його придушення.

Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

У бою під Крутами оборонці української державності виконали наказ командування і зупинили стрімкий наступ ворога. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Сучасників особливо вразило поховання 27 сильних в повному розквіті сил юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені. На похороні в Києві біля Аскольдової Могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти».