Перший в Україні Центр підтриманого проживання для колишніх пацієнтів психіатричної лікарні запрацював у Львові

Перший в Україні Центр підтриманого проживання для колишніх пацієнтів психіатричної лікарні запрацював у Львові

10.11.2023

Центр підтриманого проживання запрацював у Львівській обласній психіатричній лікарні. Це перший такий центр в Україні. Облаштували його за європейським зразком.

“Центр розрахований на пацієнтів, які довго перебували в лікарні. За ними доглядали, годували та прибирали. За цей час вони втрачають навички й певною мірою стають безпорадними. Було б неправильно відразу виписувати й випускати їх неадаптованими у самостійне життя. Ведемо активну роботу, щоби таких центрів ставало більше. У цю роботу мають включатися громади, щоби ми мали кому передавати пацієнтів", – розповіла керівник Центру психосоціальної реабілітації лікарні Наталя Орищин.

Поселяють в центрі після спеціального відбору. Для резидентів складають індивідуальні плани, діє розпорядок дня. Допомагають резидентам асистенти мультидисциплінарної команди.

“Маємо дати можливість цим людям зрозуміти, як жити далі в суспільстві. Колишні пацієнти зможуть працювати над відновленням професійних навичок та працездатності, готувати їжу, займатися особистою гігієною, планувати день, вчитися управляти особистими фінансами, відновлювати вміння комунікувати між собою, в соціальних установах, крамницях, банках. Фахівці Центру підтриманого проживання також зможуть проводити практичні навчання для соціальних працівників громад області, в яких також планують відкривати будинки підтриманого проживання», – зазначив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Сьогодні в центрі вже живуть двоє резидентів, які мають власні кімнати та спільну кухню.

“Я вражений їх успіхами: вони прибирають і вчаться користуватися інтернетом. Завдяки центру перехід у громаду буде безболісним. Людина зможе зварити їсти, випрати одяг, купити продукти", – розповів директор КЗ ЛОР "Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня" Богдан Чечотка.

Ідею центру львів'яни запозичили в Нідерландах. Реалізували за підтримки україно-швейцарського проєкту "Психічне здоров'я для України" у співпраці з Міністерством охорони здоров'я України та обласною владою.

У рамках проєкту комунальна обласна лікарня добудовує реабілітаційний центр. В ньому будуть виробничі цехи, мініпекарня, ділянка для садівництва, артгалерея, спортзал, а також живий куточок, де утримуватимуть кіз, курей та овець.

“Це перший проєкт в Україні. На запит лікарні ми підтримали відновлення корпусу центру і створення гідних умов для пацієнтів, які, після реабілітації, повернуться у громади. Обласна програма психічного здоров'я у Львівській області передбачає розвиток подібних послуг в громадах. Для пацієнтів лікарень, які будуть повертатися в громади, мають бути гідні, наближені до домашнього проживання умови, щоби люди могли працювати, бути корисними громаді та суспільству” – зазначив координатор україно-швейцарського проєкту "Психічне здоров'я для України", лікар-психіатр Орест Сувало.

Фахівці зазначають, що в спеціалізованих інтернатах в Україні сьогодні проживає близько 42 тисяч українців. Частина з них могла б повернутися до повноцінного життя в громаді.