Питання діяльності музеїв, збереження та захисту культурної спадщини обговорили під час круглого столу за участі депутатів обласної ради

Питання діяльності музеїв, збереження та захисту культурної спадщини обговорили під час круглого столу за участі депутатів обласної ради

26.01.2024


Сьогодні, 26 січня, у комунальному закладі обласної ради «Історико-краєзнавчий музей» у Винниках відбувся круглий стіл за участі депутатів комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції та комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму. 

Під час засідання директор музею Ігор Тимець презентував депутатам здобутки щодо організації гуманітарної допомоги з Німеччини музеям України з перших днів повномасштабного вторгнення рф.

«Загалом впродовж 2022-23 років допомога була надана близько 300 музейним установам з 16 областей України. Серед них понад 100 установ Львівщини отримали необхідне. Йдеться про потужні генератори, зарядні станції, обладнання для захисту та оцифрування експонатів, комп’ютери, ящики та пакувальні матеріали, осушувачі, вогнегасники, павербенки.

Співпраця з урядом Німеччини плідно розвинулася у 2023 році. Ми визначили для себе три основні пріоритети: енергетична безпека, підтримка  температурного та волого режиму та забезпечення музейних установ пакувальними та спецматеріалами.  

Окрім того, нам вдалося створити завдяки Західноукраїнській спілці музеїв вісім хабів по Україні – це осередки, які співпрацюють  з найближчими культурними установами та розподіляють  допомогу , яка надходить від наших закордонних партнерів. Також ми створюємо певний резерв на випадок якихось надзвичайних ситуацій, атак на заклади культури, руйнувань від вибухових хвиль.

Плануємо уже в березні також привезти три спеціальні високоякісні столи для проведення реставраційних робіт», - розповів Ігор Тимець.

За його словами, важливо також працювати над облаштуванням належних місць  - фондобомбосховищ для збереження  культурної спадщини та цінних експонатів. 

Як наголосив голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета,  у часі війни маємо особливо дбати про  захист нашої культури, національної пам’яті  та історичної спадщини. 

«Ми, як депутати обласної ради, спільно з органами влади області повинні зробити все для збереження та захисту наших культурних установ, пам’яток та історичних місць», - зазначив Святослав Шеремета.