Ситуація з держінституціями, що займаються проєктуванням та розвитком інфраструктури міст, потребує негайного вирішення, – облрада

Ситуація з держінституціями, що займаються проєктуванням та розвитком інфраструктури міст, потребує негайного вирішення, – облрада

28.04.2021

Львівська обласна рада 27 квітня звернулася до Міністерства розвитку громад та територій України щодо передачі Львівській обласній раді державних підприємств «Державний інститут проектування міст «Містопроект» та «Український регіональний спеціалізований науково-реставраційний інститут».

Депутати Львівської обласної ради вважають, що ситуація, яка склалась навколо державних інституцій, котрі займаються проєктуванням та розвитком інфраструктури міст, потребує негайного вирішення.

«Сьогодні ДП «Укрзахідпроектреставрація» та ДП ДІПМ «Містопроект» перебуваютьв державній власності, засновником яких виступає Міністерство розвитку громад та територій України. Варто зауважити, що заразу державі відбувається реформа децентралізації:уже завершився етап оптимізації управління адміністративними одиницями, проходить бюджетна децентралізація та реформа містобудівної галузі. Вводяться нові підходи в  плануванні та розвитку територій територіальних громад, а, відповідно, змінюється саме бачення просторово-економічного розвитку.

Водночас залишається існуюча містобудівна база області – усі напрацьовані генплани території області сьогодні зберігаються у ДП ДПІМ «Містопроект», так само як і основні плани креслень розвитку автомобільних, залізничних шляхів Львівської області. Також напрацювання ДП «Укрзахідпроектреставрація» є єдиними існуючими даними про стан історичних пам’яток області, що особливо актуально в рамках програми «Велика реставрація». Документи, які сьогодні зберігаються в їхніх архівах, є унікальними за своєю суттю, їх немає в електронних формах, і тому для Львівської області становлять особливу цінність у розрізі перспективи її розвитку. Окрім того, фахівці, які сьогодні залишились працювати в інститутах, є єдиними у своїй галузі спеціалістами такого рівня у сфері містобудування та реставрації.

Однак зв’язку з недостатнім фінансуванням, інститути перебуваютьу занепаді – багато працівників звільняються через неконкурентну заробітну плату, а ті, хто залишився, отримують часто менше, ніж мінімальна зарплата. Звичайно, у таких умовах не може бути й мови про розвиток інституцій, а тим паче про залучення додаткових спеціалістів чи розробку містобудівних документів.

Тому Львівська обласна рада звертається з ініціативою розглянути можливість передачі ДП «Укрзахідпроектреставрація» та ДП ДІПМ «Містопроект» у спільну власність територіальних громад області. Сьогодні рада бачить потенціал у залученні вказаних інституцій до напрацювань розвитку транспортної інфраструктури та просторового планування західного регіону, а найоптимальніший варіант такої співпраці вбачаємо в залученніїх як структурних підрозділів – на правах окремих юридичних осіб – до структури ради.

Така модель дозволить максимально використати існуючий потенціал ДП «Укрзахідпроектреставрація» та ДП ДІПМ «Містопроект» і забезпечить виконання завдань соціально-економічного розвитку, які стоять перед Львівською обласною радою. Більше того, такі кроки сприятимуть залученню молоді до містобудівної діяльності і зупинять відтік молодих спеціалістів за кордон.

З метою збереження напрацювань та кадрового потенціалу інституцій, просимо передати ДП «Укрзахідпроектреставрація» та ДП ДІПМ «Містопроект» шляхом передачі прав засновника із зміною форми права власності Львівській обласній раді», - йдеться у документі.