У «Львівській політехніці» говорили про Україну в Європі

У «Львівській політехніці» говорили про Україну в Європі

21.05.2021

У приміщенні машинного залу Національного університету «Львівська політехніка» під гаслом «Україна в Європі шляхом першовідкриттів» сьогодні, 21 травня, відбулося святкування Дня Європи.

Участь у заході взяли заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, голова комісії з питань євроінтеграції, міжнародного та міжрегіонального співробітництва обласної ради Наталія Галецька та депутати обласної ради Олег Дуда, Ростислав Добош.

«Україна є європейською державою, і це не лише записано в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС, в юридичному документі, а це відчувалося і відчувається тут завжди.

Ми, Львівщина і Україна, переймаємо найкращі традиції Європи і ділимося з нею нашими надбаннями.

Адже Європейський Союз – це не лише про обіг товарів, робіт, послуг, капіталів, це – про обіг ідей.

Ми, українці, будучи талановитими, повинні активно долучатися до європейської родини і спільно творити величні проєкти, надихаючись досягненнями науки», - сказала у вітальному слові Наталія Галецька.

Як повідомили у департаменті міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва Львівської ОДА, проєкт під гаслом «Україна в Європі шляхом першовідкриттів» покликаний ознайомити людей із незнаними науковцями, які через власні досягнення демонстрували ідентичність «гордого львів’янина чи львів’янки» у Європі та світі, а відтак – показати роль науки, мистецтва, музики й моди у формуванні інтелектуального середовища Львова на зламі ХІХ-ХХІ століть.

Місце проведення заходу обрано невипадково, адже машинний зал «Львівської політехніки» був закладений коштом імператора Франца Йосифа як експериментальна майстерня для професорів, запрошених до нашого міста з Відня, а також із Німеччини, Чехії та Угорщини. Таким чином, це приміщення поєднало в собі дух європейської науки та досягнення львівських науковців, які своїми винаходами піднімали престиж Галичини далеко за її межами.