У Львові попрощались з Іриною Фаріон

У Львові попрощались з  Іриною Фаріон

22.07.2024

Сьогодні, 22 липня, у  Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла відбувся чин похорону та прощання із Іриною Фаріон – відомою мовознавицею, науковицею, громадською діячкою, політикинею.

Віддати останню шану Ірині Фаріон прийшли представники влади, освітянського середовища, політики, депутати, громадськість, мешканці Львівщини.

Скорботна хода простягнулася вулицями Львова. Люди несли плакати з відомими висловами Ірини Фаріон про значення рідної мови для Української держави, співали патріотичних пісень.

«Її трагічна смерть, її жорстоке вбивство свідчать нам ще раз – у нас, українців, єдині цінності, які єднають. Наша мова, наша державність, наша національна ідентичність  – понад усі внутрішні розбіжності. 
Той, хто намагається залякати нас, пересварити, перемогти, підкорити і розігнати з майданів, лиш провокує ще більший єдиний опір. У нас нема часу плакати. В нас нема права боятися. Цього не хотіла б Ірина Дмитрівна. 
А чого б вона прагнула? Я переконаний, що Ірина Фаріон точно, у своєму стилі – рішуче і твердо сказала б нам, щоб ми так само велелюдно, як вчора та сьогодні на прощання з нею, щодня, за першої ж нагоди, підіймалися на захист України, нашої незалежності, справедливості, мови і культури. 
Щоб нас так само, як її жорстоке вбивство, не лякали, а будили до єдності і боротьби всі посягання ворога. Бо в єдності наша перемога», - зазначив в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Поховали Ірину Фаріон на центральній алеї Личаківського кладовища.

Як відомо, у п’ятницю, 19 липня, у Львові близько 19:30 невідомий вистрілив Ірині Фаріон у голову біля її будинку на вулиці Масарика Жінку госпіталізували в критичному стані в медичний заклад. Лікарі зробили їй операцію і перевели в реанімацію, проте медикам не вдалося врятувати її життя.