УКРАЇНА, ПОЛЬЩА, УГОРЩИНА ТА СЛОВАЧЧИНА ПІДПИСАЛИ ДЕКЛАРАЦІЮ ПРО СТВОРЕННЯ МАКРОРЕГІОНАЛЬНОЇ СТРАТЕГІЇ ЄС ДЛЯ КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ

УКРАЇНА, ПОЛЬЩА, УГОРЩИНА ТА СЛОВАЧЧИНА ПІДПИСАЛИ ДЕКЛАРАЦІЮ ПРО СТВОРЕННЯ МАКРОРЕГІОНАЛЬНОЇ СТРАТЕГІЇ ЄС ДЛЯ КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ

05.09.2018


Сьогодні, 5 вересня, у межах XXVIII Економічного форуму в Криниці-Здруй (Польща) глави делегацій України, Польщі, Угорщини та Словаччини підписали Декларацію про наміри щодо створення Макрорегіональної стратегії ЄС для Карпатського регіону. Документ є передумовою для офіційного подання Європейській Комісії звернення щодо затвердження макрорегіональної стратегії ЄС для регіону Карпат.

Макрорегіональна стратегія ЄС для регіону Карпат, котра в Україні була презентована під час Форуму місцевого розвитку, має на меті сприяння ефективному територіальному розвитку карпатських територій та вирівнювання колосальних диспропорцій в регіональному розвитку. Визначені Стратегією пріоритети дозволять спільно втілювати проекти для вирішення проблем розвитку Карпат зокрема, в тому числі у рамках окремої пілотної програми ЄС для регіону Карпат, у таких сферах як:

- посилення економічної співпраці; 
- підвищення якості довкілля; 
- підвищення функціональної доступності в рамках Карпат; 
- інституційна співпраця.

Відразу після урочистого підписання Декларації голова Львівської обласної ради, голова Правління ЄВРОРЕГІОН «КАРПАТИ – Україна» Олександр Ганущин у ході дискусії «Зростання в Карпатах – зростання навколо Карпат» презентував візію українських карпатських регіонів щодо потреби єдиної макрорегіональної стратегії та фінансових інструментів її реалізації, а також часові кроки України, спрямовані на вироблення спільної політики підтримки розвитку гірських територій.

Зауважимо, ця ініціатива Єврорегіон «Карпати – Україна», Львівщини, Закарпаття, Івано-Франківщини та Буковини знайшла підтримку і активно впроваджується Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

«Із нетерпінням чекаємо позитивного рішення Європейської Комісії та окремого підходу до розвитку Карпат у регіональній політиці ЄС після 2020 року. А на рівні Українських Карпат стартуємо з реалізацією проекту «Карпатська мережа регіонального розвитку»», - сказав Олександр Ганущин.

Нагадаємо, у Криниці-Здруй (Польща) триває триденний XXVIII Економічний форум, участь у ньому бере численна українська делегація на чолі з Першим віце-прем'єр-міністром Степаном Кубівим. Нашу область на форумі презентує голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.