В Україні передбачено кримінальну відповідальність за нецільове використання гуманітарної допомоги

В Україні передбачено кримінальну відповідальність за нецільове використання гуманітарної допомоги

13.04.2022

Гуманітарна допомога є різновидом благодійництва, вона має обов’язково доходити до адресатів та надаватися безплатно. Але є випадки, коли благодійний вантаж присвоюють і продають. Такі дії є незаконними, з 3 квітня 2022 року за продаж гуманітарної допомоги порушників чекає покарання за новою статтею 201-2 Кримінального кодексу України. Найбільші санкції передбачені саме під час воєнного стану.

Про це повідомляє Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції - м. Львів.

За продаж товарів гуманітарної допомоги, використання благодійних пожертв або безоплатної допомоги чи інші дії з цим майном задля отримання прибутку передбачена така відповідальність:

– у значному розмірі (понад 434 175 грн) – штраф від 34 тис. до 51 тис. грн, виправні роботи до 2 років, обмеження волі до 4 років;

– ті самі дії, вчинені повторно, групою осіб, з використанням службового становища, у великому розмірі (понад 1 240 500 грн) – позбавлення волі від 3 до 5 років, а також заборона обіймати певні посади до 3 років, з конфіскацією майна;

– дії, вчинені організованою групою, у надвеликому розмірі (понад 3 721 500 грн), під час надзвичайного чи воєнного стану – позбавлення волі від 5 до 7 років, а також заборона обіймати певні посади, займатися певною діяльністю до 3 років, з конфіскацією майна.