Збереження місць історичної пам’яті та реформа децентралізації, – теми обговорень на конгресі у Польщі  

Збереження місць історичної пам’яті та реформа децентралізації, – теми обговорень на конгресі у Польщі  

06.03.2024

 

На ІХ Європейському конгресі місцевого самоврядування у Польщі депутати Львівської обласної ради Святослав Шеремета та Ірина Гримак взяли участь у дискусійних панелях, присвячених збереженню історичних місць пам’яті та питанням розвитку місцевого самоврядування на Львівщині.

Учасниками дискусій стали війт ґміни Охотніца Дольна Тадеуш Крульчик, голова ради ґміни Вири Йоанна Пасербек-Конєчни, заступник директора Національного інституту охорони пам’яток Наталія Дзедушицька, член Сеймику Малопольського воєводства Казімєж Барчик, доцент Варшавського університету, факультету політології та міжнародних досліджень Ольгерд Аннусевич, бургомістр гміни Венява Кшиштоф Собчак, мер міста Гарволін Маржена Свєчак.

Модераторами дискусій були письменник Марек Телер та доцентка відділу регіональної та місцевої політики Варшавської школи економіки Пауліна Легутко-Кобус. 

Голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції, директор Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета на панелі «Інвестуй в минуле заради майбутнього. Вплив локальної історії на розвиток регіону» презентував доповідь, присвячену збереженню місць пам'яті та історії Львівщини, зокрема військових меморіалів різних періодів.

Також депутат розповів про плани створення військового меморіалу загиблим воїнам російсько-української війни на Личаківському кладовищі у Львові.

«Коли йдеться про теперішню війну, на Львівщині також буде багато місць пам'яті, пов'язаних з агресією кремля та героїчним спротивом українців. Станом на сьогодні на Марсовому полі Личаківського цвинтаря вже є понад 650 поховань українських воїнів-героїв. Щоби гідно вшанувати пам'ять полеглих, було оголошено конкурс на спорудження військового меморіалу. Переконаний, що найближчим часом меморіал українських героїв буде збудовано», – сказав Святослав Шеремета. 

Депутат зазначив, що до війни в питанні збереження історичних пам'яток Львівська область була лідером в Україні. Сьогодні ж усі кошти першочергово ідуть на військові потреби. Святослав Шеремета подякував польським і європейським партнерам, які допомагають Львівщині та Україні у питаннях збереження культурної спадщини. 

Депутатка облради Ірина Гримак розповіла, як війна вплинула на ситуацію в українських громадах. 

«Першочерговими завданнями стали безпека громади, безпека мешканців і безпека воїнів, які пішли на фронт. Лідерами громад стали ті, хто не занепав духом і зміг швидко приймати часом нелегкі рішення. Впродовж останніх двох років українці переживали відчуття болю і тривоги, за своїх рідних і за тих, хто на фронті. На жаль, багато українських сімей втратили своїх рідних. У громадах з'явилося багато внутрішньо переміщених осіб, які вимушені були втікати з територій бойових дій і потрапили у важкі життєві обставини. По допомогу ці люди звертаються до лідерів громад», – сказала Ірина Гримак.

Депутатка розповіла про громади, які попри нелегкі обставини розвивають території, допомагають армії та адаптації внутрішньо переселених осіб.

ІХ Європейський Конгрес місцевого самоврядування проходив 4-5 березня в Міколайках (Республіка Польща). Гасло заходу – «Майбутнє ідеї децентралізації». У конгресі взяли участь 2500 учасників з різних країн. Під час заходу відбулося понад 200 дискусій на економічні, фінансові, безпекові, екологічні, інноваційні теми. Чимало уваги приділено ситуації в Україні. 

Гостями заходу стали польські і українські урядовці та депутати різних рівнів, керівники міст з різних регіонів Польщі та України.