Депутати наголошують на недоцільності виокремлення фахових коледжів зі структури закладів вищої освіти та передачі їх до комунальної власності

Депутати наголошують на недоцільності виокремлення фахових коледжів зі структури закладів вищої освіти та передачі їх до комунальної власності

12.03.2024

Сьогодні, 12 березня, Львівська обласна рада ухвалила звернення до Міністра освіти і науки України та  Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України щодо недоцільності виокремлення фахових коледжів зі структури закладів вищої освіти та передачі їх до комунальної власності.

«1 вересня 2023 року на офіційному вебсайті Міністерства освіти і науки України було оприлюднено для громадського обговорення проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо створення умов для модернізації мережі закладів вищої освіти)».
Ознайомившись зі змістом законопроєкту та пояснювальною запискою до нього, ми, депутати Львівської обласної ради, вважаємо недоцільним виокремлення фахових коледжів зі структури закладів вищої освіти і передачу їх у комунальну власність та, як наслідок, фінансування утримання цих закладів із місцевих бюджетів.
Реалізація цього законопроекту суттєво здорожчить підготовку кадрів, стане додатковим навантаженням на обласний бюджет та зруйнує продуктивні зв’язки, які тривалі роки напрацьовувалися університетами та коледжами. Адже коледжі в складі університетів тісно інтегровані в освітній процес, ефективно діють програми скороченого навчання, проводяться загальні заходи. Це, в першу чергу, дає можливість талановитій молоді продовжити навчання в закладах вищої освіти.
Зміщення фінансування на місцевий рівень створює загрозу фінансової стабільності для багатьох закладів фахової передвищої освіти, оскільки обласні бюджети мають велику різницю у своїй фінансовій стабільності та можливостях.
Перед впровадженням подібних реформ необхідно ретельно оцінити можливості обласного бюджету щодо додаткового фінансового навантаження», - йдеться у зверненні. 

Депутати звертаються до Міністра освіти і науки України та  Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України врахувати всі ризики у впровадженні цього законопроєкту та сподіваються на  позитивне вирішення порушеної проблеми.