Хірурги Клінічного центру дитячої медицини. Лікарні Охматдит прооперували 17-річну дівчину з рідкісною патологією

Хірурги Клінічного центру дитячої медицини. Лікарні Охматдит прооперували 17-річну дівчину з рідкісною патологією

22.07.2024

Хірурги Клінічного центру дитячої медицини. Лікарні Охматдит успішно провели складну операцію 17-річній Марії із Львівської області, яка страждала від рідкісної патології - кісти урахуса. Дівчина звернулася до лікарів із скаргою на гнійні виділення з пупка та болі у цій області, які виявилися наслідками кісти, що утворилася ще в ембріональному періоді.


Кіста урахуса - це вада ембріонального розвитку (вроджена патологія), при якому в сечовій протоці відбувається утворення замкнутої порожнини, що містить серозну рідину. Хірурги під керівництвом Олега Содоми та Тетяни Катринець спочатку провели консервативне лікування, щоб знизити запальний процес, після чого успішно видалили кісту під час операції. Такі випадки потребують індивідуального підходу та спеціалізованої медичної допомоги.


“Пацієнтці ми спочатку призначили консервативне лікування, щоб ліквідувати запальний процес. Після цього, у «холодному» періоді, видалили кісту. Дівчинка була виписана на другу добу після операції і на контрольному огляді через місяць почуває себе задовільно", - розповів завідувач операційно-ендоскопічного відділення Олег Содома.


“Будь-яка патологія сечової протоки буває лише у 1% новонароджених. Таких патологій є 4. Оскільки, це дуже рідкісна вада, то прицільний скринінг діткам після народження не роблять. Це має безсимптомний перебіг, тому рідко проявляється клінічно. А коли є симптоми, тоді вже оперується. Або ж може бути випадкова знахідка під час обстеження”, - додала лікар-інтерн, хірург Тетяна Катринець.