Львівський історичний музей запрошує відвідати тематичну виставку «На лещетах, мов на крилах»

Львівський історичний музей запрошує відвідати тематичну виставку «На лещетах, мов на крилах»

29.02.2024

До 100-річчя Карпатського лещетарського клубу у Львівському історичному музеї експонують виставку «На лещетах, мов на крилах».

Лещетарське (лижне) товариство виникло у Львові 100 років тому. Його першочергова мета – об’єднати українських лижників та створити для них спортивний осередок для проведення змагань, товариських зустрічей тощо. Таким чином лещетарство було важливим осередком комунікації.
«Популяризатором та одним з перших професійних лижників в Галичині на початку ХХ століття був Іван Боберський – голова гімнастичного товариства «Сокіл-Батько» та його учні Степан Гайдучок, Петро Франко та інші.

У 1924 році у Львові ентузіасти лещетарства вирішили створити український спортивний клуб, який мав пропагувати цей вид спорту і дозвілля серед українського громадянства в Галичині. 19 листопада 1924 року було зареєстровано перший статут, а в грудні відбулися перші загальні збори Карпатського лещетарського клубу (КЛК)», - розповіли у музеї.

На виставці представили матеріали з архіву клубу: перехідні нагороди клубу 30-х років минулого століття, сучасні перехідні нагороди, лещета голови клубу в 30-их роках Володимира Паньківа, відзнака клубу тих часів з фондів Львівського історичного музею.

Виставку підготували: Тарас Кузь (Львівський історичний музей), Олег Кубів (Карпатський лещетарський клуб) та Андрій Сова (Львівський державний університет фізичної культури ім. Боберського).

Оглянути виставку можна у Львівському історичному музеї, що на площі Ринок, 6 (перший поверх). Музей відчинений з 10:00 по 18:00 год. Вихідний день – середа.