На Львівщині перебуває австрійська делегація «Чорного Хреста»

На Львівщині перебуває австрійська делегація «Чорного Хреста»

29.03.2019

 

Перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус сьогодні, 29 березня, зустрівся із австрійською делегацією «Чорного Хреста» з  Тіролю, яка приїхала на Львівщину з метою обговорення планів на найближчі роки щодо впорядкування поховань загиблих в часи першої світової війни.

В ході візиту делегація відвідає ряд кладовищ першої світової  війни, відтак буде визначено, які з них будуть відновлюватися ближчим часом.
Також слід зазначити, що зараз завдяки австрійському «Чорному Хресту» споруджується меморіал в селі Глинна Пустомитівського району, де свого часу меморіально-пошуковий центр “Доля” проводив дослідження в архівах, було  встановлено межі території кладовища, яке є одним з найбільших. За словами директора МПЦ «Доля» Святослава Шеремети, тут поховано 997 солдатів армії австро-угорської монархії та понад 360 солдатів російської армії. Окрім того, там внаслідок камасації було перепоховано понад 111 вояків Української Галицької Армії. Зараз там встановлений меморіал воякам УГА, який був урочисто відкритий до 100-річчя проголошення ЗУНРу. 

В свою чергу Андрій Білоус привітав австрійських гостей на Львівщині і зазначив: «Ми вітаємо Вас на Львівщині і раді що ви пам’ятаєте про наш край. Львівська обласна рада буде і надалі вашим надійним партнером. Ми цінуємо ту співпрацю, яка склалася між нами за ці роки. Ми разом з Вами робимо важливу роботу зі збереження нашої історії, адже пам'ять про минуле це і є  наше майбутнє. Дякую щиро і ласкаво запрошуємо на Львівщину».

Під час зустрічі також вручили нагороду «Хрест за заслуги» працівнику меморіально-пошукового центру “Доля”  Ярославу Дупеличу за вагому роботу у відновленні та вшануванню памяті загиблих першої світової війни.