Національний природний парк “Бойківщина” отримав офіційний статус “об’єкт природно- заповідного фонду”

Національний природний парк “Бойківщина” отримав офіційний статус “об’єкт природно- заповідного фонду”

12.04.2019

 

Площі природно-заповідного фонду України, Указом Президента, збільшено на майже 80 тис. га або на 0,13 % загальної площі держави, яке розробило #Мінприроди протягом останніх двох років.
Абсолютна більшість нових територій є об’єктами Смарагдової мережі Європи.

Серед переліку об’єктів ПЗФ Львівщина поповнилася новим національним  природним парком «Бойківщина», який буде розташований на території Турківського району. До його  території  включено 12240 гектара земель державної та комунальної власності. 

«Створення на цій  території парку - важливий крок у вирішенні  проблеми збереження   старовікових  лісів Українських Карпат, - каже голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. -  Крім того, це - сприятиме посиленню екологічного каркасу екомережі Карпат, так як новий парк межуватиме  із НПП «Сколівські Бескиди» та  включатиме частину територій регіонального ландшафтного парку «Надсянський», що входить  до складу транскордонного біосферного резервату «Східні Карпати»».

Частина територій мережі включено до європейської мережі природоохоронних територій Смарагдова мережа. Вони давно стали домівками для багатьох видів рослин і тварин, які, на жаль, стали рідкісними в межах Європи. Тут нараховується понад 30 видів трав’янистих рослин, серед яких баранець звичайний, аконіт опушеноплодий, лунарія оживаюча, чина гладенька, підсніжник білосніжний.

«Такі приклади, як складові стратегії у галузі екології, свідчать про активну діяльність Львівщини щодо збереження природного біорізноманіття в області. У питаннях екології ми намагаємося бути максимально послідовними і націлені на розширення  площ природно-заповідного фонду», - наголосив Олександр Ганущин.

Довідково:
На території Львівщини функціонує 377 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 158,3 тис. га, що складає 7,2 % від площі території області. 

У 2018 році створено 19 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 189 га (ландшафтного заказника місцевого значення «Урочище Солониця» у Городоцькому районі, лісових заказників «Воля Якубова» у Дрогобицькому районі, «Ангелівка» у Буському районі, «Бачина» у Старосамбірському районі, «Білий берег» у Перемишлянського районі, «Верхнє» у Турківському районі, «Вислобоки» у Кам’янка-Бузького районі, «Гаївка» у Дрогобицькому районі, «Моршинське узлісся» у Стрийському районі, «Нивки» у Сокальському районі, «Під Закладом» у Миколаївському районі, «Підлипницький» у Жовківському районі та «Сможанка» у Сколівському районі та 6 ботанічних пам’яток природи місцевого значення (точкові об’єкти) в межах міста Львова, «Бук східний», «Дуб великоплідний»).