Увага щодо аварійних об’єктів історико-культурної спадщини має бути постійною, - Іван Щурко

Увага щодо аварійних об’єктів історико-культурної спадщини має бути постійною, - Іван Щурко

08.02.2024

Сьогодні, 8 лютого, комісія з питань  історико-культурної спадщини та туризму розглянула ситуацію, яка склалася щодо приміщення КЗ ЛОР «Історико-етнографічний музей «Бойківщина», яке знаходиться у Самборі.

Обласний заклад звернувся з листом, щоб допомогти виготовити проєктно-кошторисну документацію на реставраційно-ремонтні роботи фасаду музейної установи, який є пам’яткою архітектури місцевого значення.

«Є мораторій на бюджетне фінансування непершочергових витрат, але маємо гостро аварійних стан деяких елементів, тому уже зараз треба думати як їм допомогти і виділити все ж таки гроші на невідкладні протиаварійні заходи в нашому комунальному закладі, можливо з резервного фонду», - зауважив голова комісії Іван Щурко.

За його словами, керівництво музею станом на зараз також розглядає варіант залучення грантових коштів на реставраційні роботи, шукають партнерів в межах Програми «Interreg NEXT Польща-Україна», однак це довгострокова перспектива, а реагувати на аварійний стан потрібно уже зараз.

Нагадаємо, раніше комісія обговорювала питання щодо внесення змін до рішення обласної ради №519 з метою  розблокування фінансування хоча б для аварійних об’єктів. 

Також комісія ініціювала розгляд питання щодо діяльності закладів професійно-технічної освіти, які стосуються підготовки кадрів ремісничих професій.

«На останній сесії обласної ради ми прийняли рішення про передачу на обласний рівень профтехосвіти і обговорювали питання їх фінансування та розвитку.  Отож, нас як комісію, цікавить питання ситуації з матеріально-технічним забезпеченням тих закладів, які готують фахівців для сфери збереження історико-культурної спадщини. Йдеться про штукатурів, мулярів, спеціалістів для роботи з деревом, каменем. Маємо вкладати кошти в розвиток матеріального забезпечення, адже це допоможе дітям стати добрими  фахівцями у своїй галузі», - наголосив Іван Щурко.