Депутатська комісія розглянула питання про вплив реформи галузі лісового господарства на економіку Львівської області

Депутатська комісія розглянула питання про вплив реформи галузі лісового господарства на економіку Львівської області

18.04.2024

Постійна комісія з питань діяльності агропромислового комплексу, підприємництва та інвестицій сьогодні, 18 квітня, розглянули питання про вплив реформи галузі лісового господарства на економіку Львівської області.

Про це повідомив голова комісії Юрій Раделицький.

«Спільно з представниками профільних департаментів Львівської ОВА, Головного управління ДПС у Львівській області обговорили ефективність  реформи галузі лісового господарства і її вплив на економіку нашої області, порівнявши показники підприємств галузі у 2022 і 2023 роках», - розповів Юрій Раделицький.

На початку обговорення начальник Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Держлісагентства України, депутат обласної ради Анатолій Дейнека поінформував про реформування державного лісового господарства, про діяльність управління, його функції і повноваження.

За словами ініціаторки розгляду питання, депутатки Ірини Сех, у результаті запровадження реформи державні лісогосподарські підприємства стали філіями і втратили статус юридичних осіб, змінивши і принципи свого господарювання.

«Відомо, що кожна реформа має свій економічний ефект. Тому ми, за отриманою інформацією від податкової, проаналізували рівень надходжень від лісгоспів до бюджетів різних рівнів зі сплати ПДФО, рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів і податку на прибуток.

Так, після початку реформування галузі лісового господарства у 2023 році порівняно з 2022 роком маємо зменшення надходжень ПДФО до бюджетів на понад 40 млн грн, зокрема громади втратили більше 20 млн грн. Це свідчить про вивільнення людей. Щодо рентної плати – втрата 16 млн грн. Ще гірша ситуація з податком на прибуток. Отаку маємо реформу», - наголосила Ірина Сех.

Питання про вплив реформи галузі лісового господарства на економіку Львівщини планують обговорити і на сесії Львівської обласної ради.

Комісія також проголосувала за пропозицію відновлення у межах Програми підвищення конкурентоспроможності Львівської області часткової компенсації відсотків за кредитами для мікро-, малого та середнього підприємництва за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9».

«Необхідно поновити цей напрямок, адже наші підприємці, беручи участь в державній програмі, розраховували на допомогу з обласного бюджету.  

У сучасних умовах підтримка бізнесу має визначальну роль, адже це створення нових робочих місць і як наслідок – зростання надходжень до бюджетів, з яких відбувається забезпечення обороноздатності країни», - наголосив Юрій Раделицький.

Крім того, депутати заслухали інформацію про виконання обласних профільних програм за I квартал 2024 року, які належать до компетенції депутатської комісії.