Іще чотири комунальні заклади охорони здоров’я Львівської обласної ради перевірили на доступність

Іще чотири комунальні заклади охорони здоров’я Львівської обласної ради перевірили на доступність

18.04.2024

Робоча група щодо забезпечення доступності об’єктів майна спільної власності Львівської обласної ради сьогодні, 18 квітня, обстежила на доступність комунальні установи Львівської обласної ради: Львівську обласну клінічну лікарню, Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи у Винниках, Львівський обласний клінічний лікувально-діагностичний кардіологічний центр та Львівську обласну клінічну психіатричну лікарню.

Спільно з представниками громадськості, депутатами облради, особами з інвалідністю група обстежила прилеглу територію закладів, входи й заїзди до приміщень, оглянула сходові підйоми, ліфти, заміряла ширину проходів і наявність порогів, оцінила інформаційну доступність та стан санітарно-гігієнічних приміщень. Загалом доступність перевірили за 71 критерієм спеціального опитувальника.

«Зразковим з погляду доступності є госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи у Винниках. Нещодавно тут відбулася реконструкція і він є найбільш пристосованим для людей з інвалідністю. У ньому передбачені більшість пунктів, які є в опитувальнику. Є деякі недоліки в частині маркування, інформаційних табличок. Але ліфти, пороги відповідають нормам, пандуси зроблені з правильним ухилом», – зазначив член робочої групи, депутат обласної ради Захар Миляник.

«Це третій виїзд робочої групи до найбільших закладів охорони здоров'я Львівщини й рамках виконання рішення Львівської обласної ради про забезпечення доступності. Ми звернули увагу на історичні будівлі обласної клінічної та психіатричної лікарень, які є пам'ятками архітектури. Тому там важко забезпечити доступність власними силами. Наголосили на тому, що вони можуть виправити за можливості уже: маркування, навігація, інформаційна доступність.

Зважили також на основні моменти доступності, які мають бути враховані під час ремонтних робіт приймального відділення психіатричної лікарні: ширина просвітів дверей, наявність пандуса, місць паркування для осіб з інвалідністю не далі ніж за 50 метрів до вхідної групи», – сказав Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Львівській області, голова робочої групи Тарас Подвірний.

Всі рекомендації робоча група опрацює і систематизує у відповідних звітах по кожному об'єкту. Після закінчення ремонту приймального відділення у психіатричній лікарні у червні цього року робоча група повторно перевірить медзаклад на доступність.