На Львівщині розпорядженням начальника обласної військової адміністрації перейменовано 134 вулиці

На Львівщині розпорядженням начальника обласної військової адміністрації перейменовано 134 вулиці

18.07.2024

Від сьогодні ще 134 вулиці у 33 громадах Львівської області отримали декомунізовані назви.

Відповідне розпорядження підписав начальник обласної військової адміністрації Максим Козицький.  Рішення про перейменування ухвалено, опираючись на рекомендації робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОДА, до якої увійшли зокрема історики, ветерани poсійcько-української війни та активні жителі громад.

"У нашій області тепер є вулиці новітніх Героїв – Тараса Матвіїва у Ходорові, Андрія Гергерта - у Миколаєві, Дмитра Пащука - у Червонограді, Василя Задорожного – в його рідному селі Зіболки. 
У різних містах і селах – вулиці митрополитів Андрея Шептицького та Володимира Стернюка, професора Ігоря Юхновського, пластуна та мецената Любомира Романківа, діячів доби ОУН-УПА, дисидентів та місцевих, репресованих у часи радянської влади священиків. 
Саме такі нові назви запропонувала минулого тижня на розширеному засіданні обласна робоча група з питань декомунізації, участь у якій взяли науковці, історики, краєзнавці та військові. Маю за честь бути заступником її голови і вдячний кожному за величезну пророблену роботу.
Нагадаю, що на початок року Львівщина очистилися від усіх пам’ятників так званим визволителям. За рік в області обласна влада спільно з громадами демонтували понад 310 “альош”.
Переназвання вулиць є логічним продовженням процесу деколонізації. Вулиці, названі на честь наших ворогів або словам, які покликані створювати хибну ілюзію існування “братніх народів”, які жили в мирі та дружбі, аж поки не “сталася незалежна Україна” – це досі існуюча ворожа пропаганда у публічному просторі наших міст і сіл. 
У нас є свої, українські герої у кожному поколінні, імена яких має знати кожен. У нас є свої важливі історичні події і велика боротьба за незалежність та своободу, про які мають пам’ятати в кожному поколінні. Бо пам’ять – це наша сила і зброя, яких прагне позбутися ворог. Саме тому дуже важливо по-справжньому вшановувати своїх, робити пам’ять живою і дієвою", - наголосив в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Ознайомитися з новими назвами усіх 134 вулиць можна за покликанням:  https://docs.google.com/document/d/1FrHXX089kiKZFDm1Q1NUHIBgHjkF8DNwdAEkD-1UBAE/edit