Необхідно знайти алгоритм дій щодо ефективного використання та збереження об’єктів комунальної власності, які є пам’ятками архітектури, - Іван Щурко

Необхідно знайти алгоритм дій щодо ефективного використання та збереження об’єктів комунальної власності, які є пам’ятками архітектури, - Іван Щурко

18.04.2024

 

У власності Львівської обласної ради перебуває понад 90 об’єктів, які є пам’ятками архітектури. Йдеться про обласні комунальні заклади і установи як в межах міста Львова, так і в області. Чимало з цих будівель потребують реставраційних та відновлювальних робіт, а часто навіть протиаварійних заходів. В умовах війни і приоритетності воєнних видатків знайти на це кошти важко.

Про це йшлося під час засідання комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму сьогодні, 18 квітня.

«Маємо такі комунальні установи, які постійно розвиваються, залучають позабюджетні кошти, реалізують грантові проєкти і мають можливість вкладати фінансовий ресурс у покращення інфраструктури. Однак є й такі, і їх більшість, що мають у користуванні пам’ятки архітектури, але потребують підтримки з обласного бюджету.  У кошторисних призначеннях не передбачено кошти на такі потреби, тому слід шукати інші шляхи, щоб допомогти нашим закладам», - зауважив в. о. начальника управління майном спільної власності Андрій Білоус.

Як зазначив голова комісії Іван Щурко, зважаючи на воєнний стан фінансування таких об’єктів є обмеженим.

«Складно очікувати, що наші обласні заклади зможуть самостійно планувати і реалізовувати коплексні реставраційні роботи, однак робити перші базові, необхідні кроки вони можуть, зокрема рішенням комісії передбачено обов'язкове оновлення облікової документації на пам'ятки та укладення охоронних договорів до 1 вересня цього року. Це перший, але обов'язковий крок, який дозволить об'єктивно оцінити стан і нагальні потреби пам'яток, визначити, які першочергові протиаварійні заходи слід здійснити. 

На комісії прозвучали пропозиції щодо можливості використання коштів від продажу комунального майна, щодо співпраці з територіальними громадами, для підтримки наших комунальних закладів.

Відтак вирішили зібрати робочу зустріч, за участі профільного департаменту, комісії та  управління майном спільної власності, щоб детальніше проаналізувати стан пам'яток та виробити можливий алгоритм дій для ефективнішого управління і збереження об'єктів комунального майна. Усвідомлюючи, що це також важливі елементи національної архітектурної спадщини, збереження яких є прямою відповідальністю обласної ради», - наголосив Іван Щурко.